hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A munkajogász válaszol: hogyan lehet meghatározni a munkaidő-keretet?

  • adozona.hu

Mi módon lehet meghatározni a munkaidő-keretet, s lehet-e eltérő pótlékokat fizetni ugyanarra a túlmunkára? Olvasónk kérdésére az Adózóna munkajogásza, Horváth Linda válaszol.

A munkahelyemen kéthavi munkaidőkeretet alkalmaznak, amelynek egy számomra furcsa következménye az, hogy ugyanannak a személynek ugyanazt a szombaton végzett túlmunkát nem minden esetben 100 százalékos pótlékkal fizeti ki a munkáltató. Amennyiben egy munkatárs már hét közben jelzi, hogy a szombati munkavégzés nem jelent számára akadályt akkor azt - mint tervezett túlmunkát- csak 50 százalékos túlórapótlékkal fizeti ki a foglalkoztató de amennyiben ugyanaz a személy ugyanazon a szombati napon "nem tervezett" túlmunkát végez akkor 100 százalék a pótléka. A két esetben semmiféle más körülmény nem változik csak maga a túlmunka tervezettsége.

A munkáltató a Munka törvénykönyének 124.§  4. bekezdésére hivatkozik miszerint "...a munkvállalónak a munkaidő-beosztása alapján hetenként legalább negyven órát kitevő, megszakítás nélküli pihenőidő is biztosítható..." és a munkáltató szerint szombat 14:00 óra és a hétfői munkakezdés (reggel 06:00 óra) között éppen negyven óra a pihenőidő és örüljünk annak, hogy aki nem tervezte előre a szombati túlmunkát annak kifizetik a 100 százalék pótlékot. A munkaadó számítása szerint a szombaton 06:00-14:00 között végzett munka ilyen módon nem minősül pihenőidőben végzett munkának, mindössze csak munkaidőkereten felül végzett munka. Kérdésem az lenne, hogy valóban beszámítható-e a hétfőn 00:00-06:00 közötti időszak a heti legalább negyven órát kitevő megszakítás nélküli pihenőidőbe?

Munkaidő-keret alkalmazása esetén az egy heti időtartam nem feltétlenül felel meg a naptári hétnek, hanem annak kezdete és vége a munkaidőkeret elrendelésének időpontjához igazodik és 7×24 órát foglal magába. Ennek alapján elképzelhető egy olyan megoldás, ahol a hétfő 00:00-6:00 közötti időszak pihenőidőnek minősül.

Azt azonban a rendelkezésemre álló információk alapján nem tartom megfelelő eljárásnak, hogy attól függ a pótlék, hogy a hét mely napján jelzi a munkavállaló, hogy megfelel-e neki a szombati munkavégzés. A munkaidőt ugyanis a munkáltató osztja be és a munkaidő-beosztást legalább 7 nappal korábban és egy hétre előre meg kell határoznia. Ennek hiányában az előző munkaidő-beosztás az irányadó.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Képzés költségének elszámolása

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Kiva választása – kedvezményezett átalukás – jogutód

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Kivás vállalkozás lakóingatlant értékesített

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink