hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A NAV válaszol: félárva egyetemista után jár-e adókedvemény?

  • adozona.hu

Jár-e családi adókedvezmény félárva egyetemista gyermek után? Olvasónk kérdésére a Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai válaszolnak.

Úgy tudom, hogy az egyetemisták után is igénybe lehet venni a családi adókedvezményt, ha árva vagy félárva a gyermek. A lányom félárva és a Műszaki Egyetem hallgatójaként első diplomáját szerzi meg. Árvasági ellátást és szociális ösztöndíjat kap. Igényelhetem a családi adó kedvezményt, jogosultak vagyunk rá?

A családi kedvezményt az arra jogosult a kedvezményezett eltartott után veheti igénybe. Kedvezményezett eltartottnak kell tekinteni azt, akire tekintettel a családok támogatásáról szóló törvény szerint családi pótlékot folyósítanak.

Miután az egyetemista gyermek után már nem folyósítanak családi pótlékot, ezért ezen gyermek után a szülő a családi kedvezmény érvényesítésére sem jogosult.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Műtéti költség adózása munkaviszonyban

Nagy Norbert

adószakértő

Részmunkaidőre váltás

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Cégautóval kapcsolatos áfalevonás.

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink