hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Elvált szülők, közös felügyelet: kinek jár a családi adókedvezmény?

  • adozona.hu

Meg lehet-e osztani a családi adókedvezményt, ha a szülők elváltak, de a gyermekek gondozásából egyenlően veszik ki részüket? Az olvasó kérdésére a Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai válaszolnak.

Elvált szülőként azt érdekelne, hogy a gyermekek után járó adókedvezményt hogyan lehet megosztani a két szülő között. Kétheti viszonylatban a gyermekek gondozását 6/14 részben én (kb. 43 százalék), és 8/14 részben (kb. 57 százalék) a feleségem látja el. Hivatalosan feleségemnél vannak elhelyezve a gyerekek, de a kapcsolattartás közel azonos aránya miatt gyermektartás sincs megállapítva. Azt szeretném kérdezni, hogy a gyermekek után járó adókedvezmények megoszthatók-e egyszerűen, vagy a bíróságtól  kell kérni a megállapítást?

Családi kedvezményre az jogosult, aki a gyermek után családi pótlékot kap. Ez a gyakorlatban azt jelenti: az elvált szülők esetében, ha az anya jogosult a családi pótlékra, akkor kizárólag ő érvényesítheti a kedvezményt, függetlenül attól, hogy a gyermekek gondozásáról az apával közösen gondoskodnak. Ebben az esetben a nincs lehetőség a kedvezmény megosztására, ugyanis a kedvezmény érvényesítésére jogosult magánszemély azt csak a vele közös háztartásban élő házas- vagy élettársával oszthatja meg.

Abban az esetben, ha az apa újra megnősül és az új házasságból gyermeke születik, ezután a gyermek után a családi kedvezményt már érvényesítheti, illetve az új feleségével azt megoszthatja, de a kedvezmény érvényesítése során az előző házasságából származó – a volt feleségnél elhelyezett – gyermekeket sem eltartottként, sem kedvezményezett eltartottként nem veheti figyelembe.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Turizmusfejlesztési szolgáltatás

Kneitner Lea Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Gépjármű-motorcsere elszámolása

Kneitner Lea Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Kamarai hozzájárulás végelszámolás alatt

Kneitner Lea Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink