hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Töltse le a nyilatkozatokat: családi kedvezmény, adójóváírás

  • adozona.hu

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal honlapján megjelentek az adóelőleg-nyilatkozatok javasolt mintái – tudatta a hivatal közleményébem.

Ezeket a nyilatkozatokat annak kell kitöltenie, és a munkáltatónak átadnia, aki az adóelőleg megállapítása során

• a családi kedvezményt,
• az adójóváírást, vagy
• a súlyos fogyatékosság után járó személyi kedvezményt
igénybe kívánja venni. (A nyilatkozatok letöltéséért kattintson ide, a családi adókedvezményeről szóló cikkünkért pedig ide!)

A felsorolt kedvezményeket a munkáltató csak abban az esetben veheti figyelembe a személyi jövedelemadó előlegének megállapítása során, ha a munkavállaló az adóelőleg-nyilatkozatot megteszi. Ilyen nyilatkozat hiányában a fenti kedvezményeket a magánszemély csak a bevallásában, 2012 első felében érvényesítheti.

Ez például azt jelenti, hogy amennyiben egy munkavállaló bruttó 150 ezer forint havi fizetéséből tartja el egy kiskorú gyermekét, és nem teszi meg a családi kedvezményről és az adójóváírásról szóló adóelőleg nyilatkozatokat, akkor a fizetéséből a munkáltató 22 100 forinttal több adót von le, mint amennyit ténylegesen fizetnie kellene. Ebben az esetben a magánszemély akár egy évet meghaladó időszakban is „hitelezni” fog a magyar államnak – olvasható a NAV közleményében.

Az adóelőleg-nyilatkozatokat a bérszámfejtést megelőzően – akár január 20-ai határidőig – kell a munkáltató számára átadni két példányban. A családi kedvezmény érvényesítéséről szóló adóelőleg-nyilatkozat megtételével különösen érdemes sietni, mivel azt közös háztartásban nevelt gyermek(ek) esetén mindkét házastársnak, közös gyermek(ek) esetén mindkét élettársnak, illetve mindkét szülő munkáltatójának is alá kell írnia.

Ugyancsak megjelent a költségelszámolással kapcsolatos adóelőleg-nyilatkozat javasolt mintája is - tudatta a NAV.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Turizmusfejlesztési szolgáltatás

Kneitner Lea Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Gépjármű-motorcsere elszámolása

Kneitner Lea Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Kamarai hozzájárulás végelszámolás alatt

Kneitner Lea Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink