hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Végkielégítések különadója: kinek kell befizetni október végéig?

  • adozona.hu

Az Alkotmánybíróság előrevette a 98 százalékos különadóról szóló szakszervezeti beadványt. A szakszervezetek abban bíznak, hogy még az október 31-i határidő előtt döntés születik a 98 százalékos különadóról, így visszamenőleg már nem kellene azt befizetni.

Sereg András, az Alkotmánybíróság (Ab) szóvivője megerősítette, hogy a hétfői-keddi ülésén egyeztetnek az előterjesztésről, döntés azonban egyelőre nem várható, csak azután, hogy a bírók megtárgyalták. Ráadásul a jogalkotó elszámolta magát legalább egy hónappal. A törvény szerint ugyanis a kifizetőnek visszamenőlegesen helyesbíteni kell a különadó alapját és erről bevallást és adatszolgáltatást 2010. november 12-ig kell beküldenie elektronikus úton az adóhatóság felé. A kifizető 2010. november 12-ig helyesbített adó és járulékigazolást ad ki a magánszemélynek. Miután a magánszemély csak ezen igazolás birtokában tudja visszamenőlegesen befizetni a különadót, a törvényben megjelölt határidő tehát október 31. helyett helyesen november 30. lenne.

De kell-e egyáltalán különadó előleget fizetnie a magánszemélynek a kifizetői helyesbített igazolás alapján?

A válasz egyértelműen nem. Az adóelőleg fizetési kötelezettség ugyanis a kifizetőt terheli. Az Adózás rendjéről szóló törvény szerint, ha a kifizető utólag tárja fel a már nála alkalmazásban nem álló magánszemélynél, hogy nem helyesen vonta le az adóelőleget, akkor a kifizető igazolása alapján az adóhatóságnak kell határozatban megállapítani a (külön)adóelőleg fizetési kötelezettséget. Egy kifizetői nyilatkozat alapján a magánszemélynek nem keletkezik adófizetési kötelezettsége.

Mit kell tenni azoknak a magánszemélyeknek, akiknek visszamenőlegesen keletkezhet különadó fizetési kötelezettségük?

Egyelőre fizetni nem kell, de célszerű:

• Megvárniuk a kifizető igazolását.
• Megvárniuk az Alkotmánybíróság döntését.
• Ha az Alkotmánybíróság elutasítja a beadványokat, akkor ellenőrizniüék a kifizető számítását. Ehhez segítség lehet az adózóna Végkielégítés kalkulátora.
• Ha helyesen számolt (2+2 milliós korlát) a kifizető, akkor fizessék be a különbözetet a felesleges viták elkerülése érdekében.
• Ha a kifizető tévesen 2 milliós korláttal számolt, akkor várják meg az APEH határozatát. Az adóhatósági határozattal szemben jogorvoslattal lehet élni. Ebben a jogorvoslati eljárásban lehet érvényesíteni a jogszabályban foglaltakat, tehát a 2+2 milliós korlátot a 98 százalékos különadó alapra.  

Az  Alkotmánybíróság várhatóan el fogja utasítani azokat a beadványokat, melyek a „jó erkölcsbe ütközést” kifogásolják, de helyt fog adni a visszamenőleges hatályba ütközésnek. Ezt valószínűsíti, hogy az Alkotmánybíróság szó szerint átvette az Adózóna erről szóló írását. Még ez esetben is lehet előremutató az Alkotmánybírósági döntés, ha egyértelműen állást foglal a jogszabály szövegével kapcsolatosan, miszerint csak 4 millió forint feletti rész tartozik a különadó alapjába.

Angyal József okleveles adószakértő

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Átalányadózó őstermelő

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Őstermelő helyi iparűzési adó 2023

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Őstermelő iparűzési adó megosztása

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink