hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Nyugdíjemelés és - kifizetés: kinek, mikor, mennyit?

  • dr. Marosi Andrea

Összegyűjtöttük, hogy mit kell tudni a nyugdíjemelés idei évtől érvényes szabályozásáról, a kifizetés feltételeiről és menetéről.

A törvényi szabályozás szerint 2001 és 2009 között bezárólag az emelés évére tervezett fogyasztói árnövekedés és a tervezett nettó átlagkereset-növekedés átlagával kellett emelni az előző évben megállapított nyugdíjakat. 2010. január 1-jétől a nyugdíjak emelésére vonatkozó szabályok azonban megváltoztak. Az idei évtől érvényes szabályozás szerint: amennyiben a GDP növekedésének tervezett mértéke:

- nem éri el a 3 százalékot, akkor a fogyasztói árnövekedés tervezett mértékének megfelelően,

- legalább 3 százalék, de nem éri el a 4 százalékot, akkor a tervezett fogyasztói árnövekedés és a tervezett (országos nettó) átlagkereset-növekedés 80/20 százalékos arányban súlyozott átlagának megfelelően,

- legalább 4 százalék, de nem éri el az 5 százalékot, akkor a tervezett fogyasztói árnövekedés és a tervezett (országos nettó) átlagkereset-növekedés 60/40 százalékos arányban súlyozott átlagának megfelelően,

- legalább 5 százalék vagy annál több, akkor a tervezett fogyasztói árnövekedés és a tervezett (országos nettó) átlagkereset-növekedés 50/50 százalékos

arányban kell emelni a nyugdíjakat.

Amennyiben az árnövekedés és a nettó átlagkereset-növekedés (és 2010-től a változatlan áron számított GPD-növekedés) várható mértéke adott évben legalább 1 százalékponttal meghaladja a tervezett mértéket, akkor novemberben kiegészítő nyugdíjemelést kell adni január 1-ig visszamenőleg.

Abban az esetben, ha a különbség 1 százalékpontnál kisebb, úgy a nyugdíjemelési különbözetet az adott évben egy összegben kell kifizetni a nyugdíjasoknak, s a következő év januárjában az akkori emelési mérték és a különbözet együttes hatását kell érvényesíteni.

Hogyan fizetik a nyugdíjat?

A  Nyugdíjfolyósító Igazgatóság a juttatásokat at erről szóló határozat közlését követő 10 munkanapon belül

1. postai kézbesítés útján vagy a számlájára utalva,
2. a valamely EGT-állam területén élők részére történő folyósítás esetén valamely EGT-államban lévő számlára,
3. a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvény szerinti - ideiglenes hatállyal elhelyezett, átmeneti vagy tartós nevelésbe vett - gyermek árvaellátását a gyám, eseti gondnok által megjelölt gyámhatósági fenntartásos betétre vagy számlára
utalják.

Az első pontban ismertetett esetekben a nyugdíjasok a következők szerint juthatnak nyugdíjukhoz:

a) ha  a nyugdíjat postai úton kézbesítik, akkor a nyugdíjas az ún. postai kifizetési naptárban - amelyet a Magyar Posta Zrt. juttat el az adott évet megelőzően az érintettnek - meghatározott napon jut hozzá az ellátásához, vagyis aznap visz ki a postás.

b) ha a nyugdíjas pénzintézetnél vezetett számlára kérte az ellátást, akkor a  banki jóváírások időpontjai az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság honlapján
ellenőrizhetőek.

Mikor, meddig és kinek fizetnek?

A nyugdíjat mindig az adott hónapra fizetik, legkorábban attól a naptól kezdve, amelytől azt határozattal megállapították, egészen addig a napig, amíg a jogosultság megszűnéséig, de legfeljebb a nyugdíjas halálának hónapjáig.

A folyósítás, kifizetés megkezdésekor a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság az alábbiakat küldi ki a nyugdíjasnak:
• a folyósított ellátás törzsszámáról (mint azonosító szám) szóló igazolást (nyugdíjas igazolást).
• utazási utalványt.
• a folyósítás megindításáig már esedékessé vált és az egy összegben kiutalt ellátásról, az esetleges levonásokról szóló elszámolást.
• a bejelentési kötelezettségről, illetve „fontosabb tudnivalókról" szóló tájékoztatót.

A nyugdíjast a halál napját magába foglaló hónap végéig illet meg nyugdíj. A fel nem vett ellátást a nyugdíjassal - annak halálakor - közös háztartásban együtt élt házastársa, gyermeke, unokája, szülője, nagyszülője, testvére igényelheti - ebben a meghatározott, egymást követő sorrendben, a halálesetet követő egy éven belül. Ha az elhunyt nyugdíjassal nem élt senki egy háztartásban, akkor az örökös a hagyatéki végzés jogerőssé válásától számított egy éven belül juthat hozzá.

Az egykori nyugdíjassal együtt élt családtag részéről az igényléshez elegendő egy erre a célra rendszeresített nyilatkozat kitöltése, amelyből megállapítható a rokoni kapcsolat, az egy háztartásban történt együttélés, továbbá tartalmazza az elhunyt adatait, az ellátásának folyósítási törzsszámát. Örökös részére a jogerős záradékkal ellátott öröklési bizonyítvány, illetve hagyatéki végzés alapján fizethető ki a fel nem vett nyugellátás.

A hivatal azonban arra is felhívja a figyelmet, hogy a jogosult elhalálozásának tényét és annak időpontját a nyugdíjassal (járadékossal) közös háztartásban élő 10 munkanapon belül köteles bejelenteni.

Molnár László
Közép-magyarországi Regionális Nyugdíjfolyósító Intézet igazgatója

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Családi kedvezmény válás után

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Növénybiztosítás díjbekérő, számla?

Nagy Norbert

adószakértő

Autóbérlés 3. országbelinek

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink