hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Nyugdíjhiány: mindenki bajban van

  • hvg.hu

Az európai populáció fele fog nyugdíjba vonulni a következő negyven évben, ami összesen mintegy 400 millió embert jelent. Az időskorúak ellátását érintő nyugdíjhiány is kritikus méreteket ölthet, ha a kormányzatok intézkedései és az egyéni megtakarítások nem változtatnak a jelenlegi tendenciákon. A számítások szerint napi 1500 forint megtakarításával biztosíthatjuk a gondtalan nyugdíjas éveket.

Magyarországon éves szinten 9,5 milliárd euró, vagyis 2660 milliárd forint nyugdíjhiánnyal kell számolni. A következő 50 évben nyugdíjba vonuló 5 millió magyar polgárnak átlagosan havi 45 ezer forintot kellene megtakarítania ahhoz, hogy nyugdíjasként megkapja a munkajövedelmének 70 százalékát – derült ki az Aviva Életbiztosító 13 európai országban végzett, nyugdíjhiányt számszerűsítő felméréséből. Az Aviva és a Deloitte közös tanulmánya szerint az európai polgároknak ugyanehhez összesen évi 1 900 milliárd euró többlet megtakarításra lenne szükségük, amely az EU bruttó hazai termékének (GDP) 19 százalékát teszi ki - ismertette az adatokat Bartók János, az Aviva magyarországi leányvállalatának elnök-vezérigazgatója.

A probléma kezelésére csak az állam, az egyén, és a biztosítók közösen képesek – hangsúlyozták a résztvevők. A megoldások között merült fel az, hogy az állami nyugdíj növekedjen, a nyugdíjkorhatár tolódjon ki, illetve az, hogy a nyugdíjas elégedjen meg a munkajövedelem felével a várt 70 százalék helyett, vagy pedig emelkedjen a megtakarítások hozama. (A vizsgálat évi 5 százalékos hozammal kalkulált.) Az említett 1 900 milliárd eurós európai nyugdíjhiány például a felére lenne csökkenthető, ha a nyugdíjkorhatár 10 évvel emelkedne, míg ha a nyugdíjba vonulás előtti jövedelem felével is beérnék az idősek, akkor is 669 milliárd euró hiánnyal kellene még számolni. Ha a nyugdíjalapok hozama 5 százalékról 8 százalékra emelkedne, akkor a hiány még mindig 1661 milliárd euró maradna, s ha az állami nyugdíj mértékét növelnék 10%-kal, az 1589 milliárd euróra mérsékelné csupán a további nyugdíjszükségletet.

A cikk folytatását olvassa el a hvg.hu-n!

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kisüzemi bortermelés

Laczi Ferenc

igazságügyi jövedéki szakértő

Kölcsön kamat

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink