hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Színlelt szerződés: mi alapján minősít az APEH?

  • adozona.hu

Egy társaság megbízási szerződéssel alkalmazott vagyonőröket, mégpedig úgy, hogy azoknak egész hónapban a cég rendelkezésére kellett állniuk, a cég által meghatározott munkavégzési helyen és a cég utasításai alapján, a cég eszközeivel kellett a munkát elvégezniük. Az APEH a cég szerződését átminősítette munkaviszonnyá, pedig elég lett volna egy jól megfogalmazott szerződés, hogy a cég elkerülje az átminősítést. Összefoglaltuk, melyek az elsődleges és a másodlagos jegyek, ami alapján az adóhatóság átminősíti a szerződéseket.

Elsődleges minősítő jegyek: önmagukban meghatározóak lehetnek a munkaviszony minősítése szempontjából, és általában más minősítő szempontok fennállása nélkül is alátámasztják a munkaviszony létét:

- feladat-meghatározás jellege;
- személyes munkavégzési kötelezettség;
-  a munkaadó foglakoztatási kötelezettsége és a munkavállaló rendelkezésre állási kötelezettsége;
- alá-fölérendeltségi viszony

Másodlagos minősítő jegyek: egyedülállóan nem feltétlenül meghatározóak, hanem csak más minősítő jegyekkel együttesen eredményezhetik a jogviszony munkaviszonnyá történő minősítését:

- irányítási, utasítási és ellenőrzési jog;
- munkavégzés időtartama, kizárólagosság, munkaidő-beosztás;
- munkavégzés helye;
- díjazás;
- munkaeszközök, erőforrás felhasználása;
- munkavégzés feltételeinek biztosítása;
- írásbeliség.

Hiába minősíti át az APEH egy evás cég szerződését, ha a társaság egy esetleges vállalkozási, alvállalkozói jogviszonyból származó bevétele, 30 százalékos eva megfizetése után, rögtön a magánszemélyhez kerül, tőle az átminősítést követően nem egyszerű azt behajtani. Fontos tudni azt is, hogy adóügyben a szerződés színleltségét nemcsak az adózó terhére, hanem adott esetben a javára is értékelni kell. (BH2002/208.) Bár az eddigi tapasztalatok alapján a cégek, melyeknél színlelt szerződést talált az adóhatóság, sorra bukják el a pereket, a bíróság ilyenkor rendszerint a munkavállalókat is bünteti, nem vizsgálva a feltételeket, körülményeket.

Ferencz Gyöngyi&Kneitner Lea

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Bt. kültag alkalmi munkavállalóként

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink