hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A munkajogász válaszol: minimálbér, túlóra, kártérítés

  • adozona.hu

Mennyi a középfokú végzettségért járó minimálbér? Miként határozhatja meg a munkaidőkeretet a munkaadó? A saját autóban, céges munka során keletkezett kár megtérítését igényelheti-e a munkavállaló? Olvasóink kérdéseire Horváth Linda munkajogász válaszol.

1. Egy nagy élelmiszerláncnál dolgozom majdnem 8 éve. Szakmám nincs, csak gimnáziumi érettségim. Jelenleg bruttó: 75 000 forintra vagyok bejelentve. Azt hallottam, ha több mint két éve dolgozom a szakmában meg illetne a bruttó 89 500 forint. Igaz ez vagy tévesen vagyok informálva?

A kötelező legkisebb munkabér (minimálbér) és a garantált bérminimum megállapításáról szóló 295/2009. (XII. 21.) Korm. rendelet értelmében a teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállaló részére  2010. január 1-jétől havibér alkalmazása esetén 73 500 forintot kell fizetni. Ettől eltérően a legalább középfokú iskolai végzettséget, illetőleg középfokú szakképzettséget igénylő munkakörben foglalkoztatott munkavállaló garantált bérminimuma a teljes munkaidő teljesítése esetén 2010. január 1-jétől esetén 89 500 forint.

2. Jelenleg 3 műszakban (de, du, éjszaka) heti öt munkanapot dolgozok (heti 40 órában). A túlórák rendszeresek, sőt, van amikor még a vasárnap is szinte kötelező. Jelenleg rengeteg új embert vesznek fel, hogy 4 műszakot tudjanak indítani. Így szombat vasárnap is termelünk (folyamatos a termelés, csak ünnepnapokon nem dolgoznánk). Kérdésem a következő lenne: megtehetik ezt a cég munkaszerződés-módosítás nélkül? A cég azt mondja, hogy ez nem folyamatos mert ünnepnapokon nem dolgozunk és elrendeli munkaidőkerettel a 4 műszakot, így nem kell munkaszerződést módosítani.

A munkaidőkeretet valóban egyoldalúan elrendelheti a munkáltató és ezzel a munkarendet , ill. a munkaidő-beosztást egyoldalúan tudja alakítani. A munkaszerződés ismerete nélkül azt nem lehet megmondani, hogy szükséges-e ehhez a munkaszerződés módosítása, vagy anélkül is megteheti ezt az intézkedést a munkáltató. Főszabályként a munkaidőkeretet a munkáltató egyoldalú intézkedéssel vezetheti be. A munkaidőkeret egyébként lehetőséget ad arra is, hogy bizonyos keretek között szombaton, illetve vasárnap is lehessen munkavégzést elrendelni. Ez még önmagában nem feltétlenül jelenti a folyamatos, vagyis ún. megszakítás nélküli munkarend bevezetését. Természetesen a rendkívüli munkavégzésért (túlóráért) a munkavállalót minden esetben megilleti a törvényes túlórapótlék.

3. Saját autóban, céges kiküldetésen (nem a dolgozó hibájából) kár keletkezett. Jár/járhat-e ez esetben a munkavállalónak valamilyen kártérítés? Kötelezhető-e a munkáltató a károk megtérítésére / enyhítésére? (többszázezer Ft-ról van szó.) Ha igen, milyen feltételek mellett, milyen törvény alapján?

Várhatóan a másik gépjármű kötelező biztosítása fogja megtéríteni az okozott kár összegét. A munkáltató csak az olyan károk megtérítésére köteles, amelyeket ő okozott a munkavállalónak a munkavégzéssel összefüggésben.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Unión belüli jövedelem adózása, árfolyama II.

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Revolut

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink