hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Ingatlan bérbeadása: mi változott?

  • dr. Marosi Andrea

Az évközi adóváltozások egyik része volt, hogy ingatlan bérbeadásához nem kell vállalkozóvá válni. Mit jelent ez konkrétan? Például azt, hogy az EVA-s egyéni vállalkozó is élhet választási jogával.

Az Adózóna tegnapi cikkében az ingatlanbérbeadással kapcsolatban Ruszin Zsolt, a Magyar Könyvelők Országos Egyesületének alenöke írta le véleményét, aggályait. A szakártők véleménye azonban megoszlik a kérdésben, alább Angyal József okleves adószakértő járja körbe a témát:

Adószám nélküli magánszemély

Eddig is biztosította a személyi jövedelemadó törvény, hogy a magánszemély választása szerint különadózó jövedelemként, vagy önálló tevékenységből származó jövedelemként vallja be bérbeadásból származó jövedelmét. A magánszemély a választásáról a kifizetést megelőzően nyilatkozik. A változás csak annyi, hogy ha a magánszemély az ingatlan bérbeadásból származó bevételét önálló tevékenységből származó bevételként vallja be, akkor a tételes költségelszámolás keretében az ingatlan értékcsökkenési leírását is költségként elszámolhatja. Ez azt eredményezi, hogy kisebb lesz a jövedelem alapja, kevesebb adót kell fizetnie. Ha a magánszemély nem kért adószámot, akkor számlaadási kötelezettsége továbbra sincs. Adószám – ellentétben az adóazonosító jellel - hivatalból nem adható csak ügyfélkérelemre. De nincs is rá szükség.

Adószámmal rendelkező magánszemély

Itt sincs változás azon túl, hogy az értékcsökkenés az önálló tevékenységből származó bevételnél - tételes költségelszámolás választása esetén - költségként elszámolható. Számlát eddig is kellett adni, ezután is kell.

Egyéni vállalkozó választási lehetősége

A törvénymódosítás elsősorban az egyéni vállalkozóként ingatlan-bérbeadókat érinti. Választása szerint e tevékenységét elkülönítheti az egyéni vállalkozói tevékenységétől és adószám és számlaadási kötelezettség nélkül, ingatlan-bérbeadásból származó vagy önálló tevékenységből származó jövedelemként vallhatja be a jövedelmét.

Véleményem szerint emiatt téves az adóhatóság most közzétett közleményében az a rész, hogy „nem élhet választási jogával az az egyéni vállalkozó, aki az egyszerűsített vállalkozói adó hatálya alá tartozik”. Az egyéni vállalkozó ugyanis nem a vállalkozó kivéttel megegyező módon (költségként) számolja el a bérbeadásból származó bevételét, hanem e tevékenységét elkülöníti az egyéni vállalkozói tevékenységétől. A törvénymódosítás pontos szövege szerint ugyanis „nem minősül egyéni vállalkozónak az a magánszemély, aki az ingatlan-bérbeadási (…) tevékenységéből származó bevételére az ingatlan bérbeadásból származó jövedelemre, vagy az önálló tevékenységből származó jövedelemre (…) vonatkozó rendelkezések alkalmazását választja …”.  Márpedig, ha valaki magánszemélyként adózik  – az egyéni vállalkozási tevékenységtől elkülönülten -, akkor az EVA alkalmazása fel sem merülhet.

Mikor éri meg az egyéni vállalkozónak elkülöníteni a bérbeadási tevékenységét?

A választás előtt ez egy fontos kérdés! Ha az egyéni vállalkozás legalább annyira nyereséges, mint amennyi bevétel a bérbeadásból származik, akkor megéri elkülönülten adózni a bérbeadás után, mert csak 25 százalék forrásadót (bizonyos esetekben eho-t), vagy 3,9 milliós jövedelemig (tételes költségelszámolással, értékcsökkenéssel) 21,59 százalék adót kell fizetni. A 10 százalék vállalkozói szja-t nem kell megfizetnie a 25 százalékos osztalék jövedelem előtt. Az bevételből most már az értékcsökkenés leírható.

Értelemszerűen nem éri meg elkülöníteni a bérbeadásból származó jövedelmet a veszteséges egyéni vállalkozásnak. Mivel vállalkozói adóalapja nincs, ezért a bérbeadási tevékenysége után sem kell adót fizetnie. Ha mégis az elkülönítést választja, akkor a bérbeadás jövedelme után kifizeti az adót (esetleg eho-t), majd az adózott pénzét a megfizetett adóval „megfejelve” tőkebetétként befizeti egyéni vállalkozásába a veszteséget. Tehát önként fizet olyan adót magánszemélyként az egyéni vállalkozó, amit egyébként e téves döntése nélkül nem kellene megfizetnie.

Összefoglalva megállapíthatjuk, hogy ez a változás hasonlóan a 10 százalékos vállalkozói adóhoz csak a nyereséges egyéni vállalkozóknak kedvező. Ez pedig megítélésem szerint egy szűk réteg.

Angyal József okleveles adószakértő

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Cserepótló vétel, illeték

dr. Buzády Csongor, LL.M. (Berlin)

ügyvéd, vállalatfinanszírozási szakjogász

Buzády és Udvari Ügyvédi Iroda, partner

Szerződéskötés

dr. Buzády Csongor, LL.M. (Berlin)

ügyvéd, vállalatfinanszírozási szakjogász

Buzády és Udvari Ügyvédi Iroda, partner

EPR

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink