hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Hogyan kell kinéznie a túlóra-nyilvántartásnak?

  • adozona.hu

Mit tehet a munkavállaló, ha tényleges túlórájából levon a nyilvántartási rendszer? Kérhet-e a gyed mellett dolgozó kismama rövidebb munkaidőt, mint ahogy az eredeti beosztásában szerepelt? Olvasóink kérdéseire az Adózóna munkajogásza, Horváth Linda válaszol.

A munkahelyemen (közigazgatási terület) rendszeresített munkaidő-nyilvántartási program úgy működik, hogy minden hónapban a tényleges túlóra helyett csak 8 órát (480 percet) visz tovább. Pl.: ténylegesen túlórázott idő (elektronikus beléptetés működik) a hónap végén 10 óra (600 perc), akkor a rendszer 2 órát (120 percet) "lecsíp" és a jövő hónapban az ember már csak 8 óra (480 perc) túlórával rendelkezik, tehát a rendszer nem göngyölíti egy adott munkavállaló tényleges túlóráját. Megjegyzendő, hogy rendkívüli munkavégzés hivatalosan nincs elrendelve, a megfelelő (elvárt, előírt) teljesítmény eléréséhez azonban sokan kényszerülnek túlórázásra. Ez így szabályszerű, törvényes?

Rendkívüli munkavégzést a munkáltató csak különösen indokolt esetben rendelhet el és az elrendelésnek a munkavállaló kifejezett kérése esetén írásban is meg kell történnie. A munkáltató köteles a munkaidőről (beleértve a rendes és rendkívüli munkavégzés idejét), valamint a pihenőidőről naprakész nyilvántartást vezetni. A nyilvántartásban fel kell tüntetni a rendes és rendkívüli munka kezdő és befejező időpontját. Az "önkéntes" túlórázás esetével sajnos a törvény nem foglalkozik, így nem lehet megállapítani, hogy a munkáltató eljárása jogszerű-e. A bírósági gyakorlatban azonban a munkaszerződés ezirányú tiltása esetén is megítéli a túlmunkáért járó díjazást (BH2005. 262).

Azt olvastam önöknél, hogy a gyermek 3. életévének betöltése előtt ki nem rakhatnak a munkahelyemről. Mikor még aktívan dolgoztam napi 9 óra volt a munkaidő, 9-18 óráig szólt, csakhogy ebbe a munkarendbe nem tudnék visszamenni dolgozni. Ha a munkáltató ragaszkodik hozzá, hogy csak így vesz vissza, van-e lehetőségem - anélkül hogy felmondjak - más munkarendet kérni? Vagy a munkáltató ezzel kényszeríthet a felmondásra? Van e lehetőség (esetleg törvény) arra, hogy 6 órás munkát kérhessek? Illetve ilyen esetben, ha a munkáltató végleg nem akar alkalmazni és ezt tudomásomra is hozza, akkor mi a teendő? Jár valamilyen védelem, vagy ezt nekem kell kiharcolnom? illetve még azt is kérdezném, hogy ha munkába akarok állni, milyen módon tudom bizonyítani, hogy a munkáltató ezt ne tagadhassa le?

A munkáltató Önt elsősorban a meglévő, hatályos munkaszerződése szerint, azaz ugyanabban a munkakörben és a régi munkaidőbeosztásnak megfelelően köteles visszavenni. A munkaszerződésben rögzített feltételeket a felek bármikor módosíthatják közös megegyezéssel, így rövidebb munkaidőben is megállapodhatnak. Ön a munkaviszonyát bármikor megszüntetheti rendes felmondással, a törvény ill munkaszerződése szerinti felmondási idő betartása mellett. Amennyiben a munkáltató Önt nem akarja a munkába visszamenni, azonban a gyermek 3 éves koráig fennálló felmondási védelem még érvényes Önre, akkor köteles a munkából kieső időre ún. „állásidőre” járó pénzt, azaz személyi alapbért fizetni. Ez csak azután illeti meg Önt, ha Ön jelezte írásban (akár e-mailen, akár postai úton, ajánlott, tértivevényes levéllel), hogy vissza akar menni gyes mellett dolgozni, de a munkáltatója nem tud Önnek munkát biztosítani.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Áfaarányosítás

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink