hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Milyen jogai vannak a gyes mellett dolgozó kismamának?

  • adozona.hu

Milyen táppénz- és gyes-szabályokkal kell tisztában lennie a kismamának? Mikor kell visszavennie kisgyermekes munkavállalóját a munkáltatónak? Olvasóink kérdéseire az Adózóna munkajogásza, Horváth Linda válaszol.

A második gyermek születése előtt kb 1 évig újra a régi (középvezetői) pozíciómban dolgoztam, teljes munkaidőben. A kérdéseim az új helyzet kapcsán:
- a munkáltató akkor köteles visszavenni, amikor én szeretném, vagy "húzhatja" a gyed lejártáig (a gyermek kétéves koráig)?
- kötelezhető a munkáltató az alkalmazásomra, ha nem a régi pozíciómban szeretnék dolgozni, és nem 8 órában, hanem kvázi beosztottként (akár a helyemre felvett ember alatt), és csak 6 órában?

A munkáltató akkor köteles Önt visszavenni, amikor jelzi a munkába állási szándékot. Viszont gyed mellett nem lehet dolgozni, így ez esetben gyedről gyesre kell áttérnie.

A munkakör a munkaszerződés kötelező tartalmi eleme, amelyet a felek csak közös megegyezéssel változtathatnak meg. Így ha Ön másik munkakörbe és rövidebb munkaidőben szeretne visszamenni dolgozni, akkor ehhez a korábbi munkaszerződés módosítása szükséges. Kezdeményezze munkáltatójánál a munkaszerződés módosítását, várhatóan a munkáltatónak az alacsonyabb munkakör és rövidebb munkaidő, amihez nyilván kevesebb munkabér társul, nem lesz ellenére.

2010 áprilisában elhelyezkedtem egy munkahelyen. Júniusban kiderült, hogy veszélyeztett terhes vagyok, nem dolgozhatok tovább. Elmentem táppénzre és azóta is azon vagyok, de tegnap a cég a következő indokkal hívott fel: közölték hogy mivel a terhességem előtt kevés jogviszonyom volt a másik cégnél így a táppénzemet ők csak augusztus 11-ig tudják fizetni, a  továbbiakban csak munkaviszonyom lesz, tehát ők nem rúgnak ki de onnantól kezdve ők egy fillért nem fizetnek sem  nekem sem pedig utánam a tb-be.

Azt javasolták, hogy menjek, jelentkezzek ki a cégtől, mert hogy én úgy jobban járok és menjek el a munkanélküli hivatalba jelentkezzek be, mint álláskereső, mert csak így vagyok utána jogosult a gyesre. Valótlant állít a cég azzal kapcsolatban, hogy nekem jobb lenne ha kilépnék, vagy ez csak az ő érdeküket szolgálná? És valóban terhesség alatt elmehetnék-e Munkanélküli Központhoz álláskeresési támogatást kérni? És ha hivatalból megyek el szülési szabadságra valóban jár-e a gyes?

A keresőképtelenség első 15 napja minősül a Munka Törvénykönyve szerint betegszabadságnak. A betegszabadság idejére a munkáltató távolléti díjat köteles fizetni. Ezt követően a táppénzt az állam folyósítja. Táppénzre a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. törvény 43. §-a értelmében fő szabályként az jogosult, aki a biztosítás fennállása alatt, vagy annak megszűnését követő első, második vagy harmadik napon keresőképtelenné válik és a Tbj.-ben meghatározott mértékű pénzbeli egészségbiztosítási járulék fizetésére kötelezett. A táppénzjogosultság részletes szabélyait megtalálja a fenti törvény 43-47. §-aiban.

A gyes alanyi jogon járó juttatás, így - a munkáltató állításával szemben - arra Ön mindenképpen jogosult, nem kell hozzá az álláskeresési támogatáshoz szükséges regisztráció sem. A tgyás és a gyed viszont biztosítási jogviszonyhoz kötődő juttatás és a jogosultsághoz alapvetően az szükséges, hogy a szülést megelőző két éven belül legalább 365 napon át biztosított legyen a kismama. Részletszabályokat közérthetően az www.szmm.gov.hu oldalon talál. A gyerekfüzet első lapján ugyan 2009 szerepel, de már az idei év változásait is tartalmazza.  

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Bt. kültag alkalmi munkavállalóként

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink