hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Meddig különadó-mentes a végkielégítés? - számítási példák

  • adozona.hu

Különadó-mentesek a havi egymillió forint alatti jövedelmek alapján fizetett végkielégítések, amennyiben nem több mint 4 hónapig fizetik. Az erről szóló törvényjavaslatot pénteken terjesztették be. Kiknek kell 98 százalékos különadót fizetni és mekkora összegtől?

A számítást két részletben kell elvégezni. El kell különíteni a 60 napra számított összeget, a 60 nap feletti összegtől. A különadó a 60 nap feletti részre vonatkozik, abból is a 2 millió forintot meghaladó részre. De különadót kell fizetni a főszabálytól eltérően a 60 napon belüli összeg 2 millió forintot meghaladó részére is. Így tulajdonképpen 4 millió forintig különadó-mentes a végkielégítés.

Példák:

1. Havi 1 milliós végkielégítés 5 hónapra. Ebből 1 millió forint (1 hónap) lesz különadó-köteles. Különadó 980 ezer, az szja alapja 4 020 000 forint lesz.
2. Havi 2 milliós végkielégítés 6 hónapra. Ebből 2 millió forint (első két hónap) és 6 millió forint (utolsó 4 hónap) összesen 8 millió forint lesz különadó-köteles. Különadó 7 840 ezer, az szja alapja 4 160 000 forint lesz.
3. Havi 3 milliós végkielégítés 1 hónapra. Ebből 1 millió forint lesz különadó-köteles. Különadó 980 ezer, az szja alapja 2 020 000 forint lesz.
 
A törvényjavaslat a megszavazásáig véleményem szerint még változni fog. A törvénymódosítás ugyanis visszamenőleges hatályú. Benyújtásával egyidejűleg alkotmánymódosítással teremti meg a jogalkotó a 98 százalékos elvonás alkotmányos alapjait. Nem rendezi viszont a visszamenőleges kötelezettség előírását. Ezt ugyanis nem az alkotmány, hanem a Jogalkotásról szóló törvény (Jat.) 12.§ (2) bekezdése tartalmazza.

Ezt a törvényhelyet az alkotmánybíróság alkotmányos védelemben részesíti (alkotmányos jellegű szabályozásnak tekinti). Így a visszamenőleges hatály tilalmát az alkotmány módosításával nem lehet kiküszöbölni. Mindenképpen szükséges a Jat. módosítása is. A Jogalkotásról szóló törvényt az Alkotmánybíróság 2010.december 31. hatállyal megsemmisítette. Mivel mindenképpen új törvényt kell alkotni e körben 2011-től, ezért most elégséges a Jat. olyan módosítása, hogy a visszamenőleges hatály tilalma alól a jogalkotó kiveszi a jövedelemmel, adókkal és járulékokkal kapcsolatos tiltást, de ez az új törvénybe már nem kerülne be. Ez garanciát jelenthetne arra, hogy a mostani visszamenőleges intézkedések nem egy új gyakorlat kezdete, hanem az évközi kormányváltás szükségszerű következménye.

A hatályba léptető rendelkezések szerint várhatóan először az október havi elektronikus bevallásban, adatszolgáltatásban kell a kifizetőknek adatot szolgáltatnia a különadóról. A különadót 27 százalék egészségügyi hozzájárulás terheli. Emiatt az októberi adatszolgáltatásban meg kell teremteni a korábbi időszakban szja alapként, tb-járulékalapként és nyugdíjjárulék alapként bevallott végkielégítések önellenőrzésének feltételeit. Emiatt módosítani kell az Art 31.§ (2) bekezdését is. Mivel korábban a kifizetők a 27 százalék eho-val megegyező mértékű tb-járulékot fizettek, ezért az új kötelezettség részben adónemek közötti átvezetést jelent. A törvénytervezet jelen állapotában való megszavazása több más rendelkezés mellett veszélyeztetné a társasági adó évközi csökkentését is.

Angyal József okleveles adószakértő

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Átalányadózó őstermelő

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink