hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Mikor fizethetünk melegétel-utalvánnyal az iskolában?

  • adozona.hu

A hideg étkezési utalvány megadóztatása miatt mind a cégek, mind a dolgozók előnyben részesítik a melegétel utalványt a többi béren kívüli juttatással szemben. A melegétel utalvány a szokásos elköltési módok mellett már számos településen elkölthető óvodai, vagy iskolai étkeztetésre is.

Már közel 400 oktatási intézményben lehet a Sodexo Pass utalványával fizetni. Idén a béren kívüli juttatások jelentős részét adó sújtja, így a kedvezményes adózású körben a melegétel utalvány vált a mindennapi élethez leginkább kapcsolódó juttatási formává. A melegétel utalvány a törvénynek megfelelően felhasználható közétkeztetésre, tehát a szülők gyermekük óvodai, iskolai étkezését is fizethetik utalvánnyal. Az elfogadáshoz szükséges, hogy az önkormányzat vagy a menzát üzemeltető étkeztető vállalkozás utalvány-elfogadói szerződést kössön az utalványforgalmazóval.

A rendszer nem példanélküli, egyre több önkormányzat könnyíti meg ezzel a lakosok, szülők helyzetét, úgy mint Budapest legnagyobb kerületében, a XVII. kerületben, de Szentesen is így kívánnak segíteni a szülők helyzetén. A XVII. kerület összes iskolájában és óvodájában elfogadják a Sodexo Pass utalványát, ahol havonta átlagosan 4 118 fő vesz részt a közétkeztetésben. A kerület célja az intézkedéssel, hogy csökkentsék az ott élő lakosok terheit, akik így készpénz helyett utalvánnyal is tudjanak fizetni, ezzel spórolva kiadásaikon.

Riz Levente polgármester elmondta, hogy a rendszer bevezetése ugyan valóban több adminisztrációs teherrel jár, de ezt a siker ellensúlyozza, hiszen több szülő is úgy döntött, hogy a kedvező lehetőség miatt befizeti gyermekét a menzára. A kerületben, az első hónapokban a szülők több mint 50 százaléka egyenlítette ki melegétel utalvánnyal a gyermeke étkeztetését, így az önkormányzat gazdasági és szociális szempontból is fontos lépést tett a kerületben élők javára.

Szentesen szülői megkeresés hatására kötöttek szerződést az utalványszolgáltatóval, ahol így 18 intézményben lehetséges az utalvánnyal fizetés – mondta el Dohányné Jelenfi Ilona Központi Gyermekélelmezési Konyha vezetője. Általános piaci tapasztalat, hogy azokon a településeken, ahol a gyermekek étkeztetése központi irányítás alatt történik, ott jóval egyszerűbb és gördülékenyebb a rendszer bevezetése – tájékoztatott Sztankovits Mónika a Sodexo Pass kommunikációs vezetője.

 

 

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Ekho minimálbér alatti jövedelem esetén, arányosítás

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Rendezvénybelépő elszámolása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Jövedéki termék értékesítése fesztiválon

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink