hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Napi Gazdaság: senkit sem érdekel az ingatlanok forgalmi értékének adatbázisa

  • MTI

Teljes érdektelenség jellemzi azt a két éve bevezetett szolgáltatást, amely lehetővé teszi ingatlanok forgalmi adatainak lekérdezését, az adatbázist két év alatt 966-an használták - írta a Napi Gazdaság.

A lap szerdai számában megjelent cikk szerint úgy tűnik, hiába vezette be a Pénzügyminisztérium 2008-ban egy rendelet útján azt a szolgáltatást, amelyhez az ingatlanok forgalmiérték-adatait az adóhatóság bocsátja rendelkezésre, és amelynek segítségével nagyjából meg lehet becsülni egy ingatlan értékét.
   
A tárcának a szolgáltatás elindításával az volt a célja, hogy egy egységes, egzaktnak tekinthető becslést lehessen adni bármely magyarországi ingatlanra.
   
Az ingatlanok forgalmiérték-adatait tartalmazó adatbázistól a szolgáltatás bevezetésekor azt várták, hogy pár év alatt - a becslések az illetékadatokon alapulnak, az illetékhivatalok pedig 2008-ban kerültek az APEH irányítása alá, vagyis ettől kezdve lehetett használni az adatokat - annyi alapadattal rendelkezik majd, hogy egy országos szinten is megbízható, általánosan alkalmazott gyűjtemény lesz.
   
Ehhez képest a nem szakértői lekérdezések száma 167 volt két év alatt, 133 az idén. A kudarc oka az ingatlanszakértők szerint az, hogy az adóhatóságnak benyújtott kérelemnél meg kell jelölni, hogy mi a célja a lekérdezésnek, és ígéretet kell tenni arra, hogy az adatokat nem hozzák nyilvánosságra semmilyen formában. Ezzel azonban azt érték el, hogy az ingatlanos szakma szinte teljesen ignorálta a rendszert - hiszen az eredményeket legfeljebb az irodában tudják nézegetni az érintettek, másra nem nagyon lehet használni.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Képzés költségének elszámolása

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Kiva választása – kedvezményezett átalukás – jogutód

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Kivás vállalkozás lakóingatlant értékesített

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink