hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Ingatlanadó: az ombudsman üdvözli az Alkotmánybíróság határozatát

  • MTI

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa üdvözli az Alkotmánybíróság keddi határozatát, amely alkotmányellenesnek nyilvánította és megsemmisítette a vagyonadóról szóló törvény lakóingatlanok adóztatására vonatkozó részét - közölte az ombudsman hivatala.

Szabó Máté 2009 nyarán fordult az Alkotmánybírósághoz, és azzal érvelt, hogy az egyes nagy értékű vagyontárgyak adójáról szóló törvény semmilyen fogódzót nem ad sem az adóalany, sem az adóhatóság számára egy adott ingatlan tényleges forgalmi értékének számításához, ami problémát okoz a forgalmi értéken alapuló adóalap meghatározásában - emlékeztettek a közleményben.
   
Ugyanakkor, mint írták, a törvény adóbírsággal és késedelmi pótlékkal rendelte volna szankcionálni azt, ha a bevallásban az adózó - akár tévedésből is - a forgalmi értéket, ezáltal az adóalapot 10 százaléknál nagyobb eltéréssel adja meg.
   
Az adóhatóságnak a törvény gyakorlatilag korlátlan mérlegelési jogot biztosít, az adóalap meghatározásának bizonytalan volta ezért súlyosan sérti a jogbiztonság követelményét - tartalmazta az ombudsman alkotmánybírósági beadványa. A hivatal kitért arra: az ombudsman emellett kifogásolta, hogy a törvény szövege többféleképpen értelmezhető előírásokat tartalmazott, a mentesség megállapításánál pedig kizárólag az ingatlan értékét vette figyelembe, a tulajdonosok számát nem.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Növénybiztosítás díjbekérő, számla?

Nagy Norbert

adószakértő

Autóbérlés 3. országbelinek

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink