hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Miért kerülhetnek veszélybe a nyugdíjkifizetések?

  • HVG

Alkotmányossági aggályok miatt elbukhat a magánnyugdíjról és intézményeiről szóló törvény. Ha így lesz, veszélybe kerülhetnek a második pillérben 2013-tól esedékes nyugdíjfizetések.

Beadványa szerint az államfő több paragrafust is alkotmányellenesnek tart, mert szerinte azok megnyirbálják a magán-nyugdíjpénztári tagok tulajdonnak tekinthető jogait. Nemcsak azt kifogásolja, hogy az intézményi rendszer átalakításával kirekesztik a tagokat a pénztári döntéshozatalból, hanem azt is, hogy a törvény szűkíti a tagok által választható szolgáltatások körét, amikor megszüntet több járadékkonstrukciót, és korlátozza az egyösszegű kifizetés lehetőségét. Sérelmezi azt is, hogy egyéni számláján felhalmozott vagyonának örököséül a pénztártag már nem jelölhet meg bárkit, csak közeli hozzátartozóját, illetve – bizonyos esetben – az élettársát. Bár az elnök elismeri, hogy közérdekből indokolt lehet a jogok csorbítása, azt szorgalmazza, hogy az érintett tagok kapjanak lehetőséget a visszalépésre a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe, ha úgy érzik, hogy a változások aránytalanul hátrányosan érintik őket.

Az államfői beadványra reagálva a Pénzügyminisztérium szokatlanul vehemensen azzal érvel, hogy a pénztártagok döntési jogosultsága a – ma még – önigazgatási formában működő magánnyugdíjpénztáraknál nem jelent tulajdonosi pozíciót. Az alkotmány a tagok egyéni számláján felhalmozott megtakarítással kapcsolatban követel meg garanciát, ezt pedig az új jogszabály is biztosítaná, hiszen a követelés érintetlen marad.

A törvényre azért is szükség van – szögezi le a PM-kommüniké –, mert 2013-ban a magánnyugdíjpénztáraknak meg kell kezdeniük a nyugdíjfizetést, ám ennek szabályai jelenleg ellentmondásosak, végrehajthatatlanok. A pénztártagok nem tudják, hogy nyugdíjazásukkor milyen összegben, illetve feltételekkel kaphatnak járadékot. Ezt rendezte volna az új törvény – állítják a tárcánál. A jövendő nyugdíj garanciáinak növelésére kell az önkormányzati formában működő pénztárakat 2013 januárjától magánnyugdíj-biztosító részvénytársaságokká átalakítani.

Papp Emília Kasszafúrás című cikkének folytatását olvassa el a friss HVG-ben (2010. január 9. /1. szám).

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Családi kedvezmény érvényesítése önellenőrzéssel

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Telek aktiválása

Nagy Norbert

adószakértő

Családi kedvezmény válás után

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink