hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Ingatlanadó: az is ráfázhat, aki bevallja

  • HVG

Találgatás helyett hamarosan adóhivatali mankóval is kiszámolható, mennyit ér egy lakás vagy üdülő, s kell-e utána vagyonadót fizetni. Kemény forintokat kockáztat, aki a Fidesz hatalomra kerülését várva nem vallja be ingatlanadóját, de veszíthet a jogkövető adózó is.

Bátor vagy egyenesen vakmerő-e az, aki a Fidesz ígéretére alapozva elblicceli ingatlanadója bevallását és megfizetését? És fordítva: ha már az ellenzéki párt annyiszor hangoztatta, hogy a 2010-es választási győzelme esetén első dolga lesz eltörölni a vagyonadót, nem balekség-e a jogkövető magatartás? Mindez utólag dől majd el, attól függően, hogy a választásokat nagy valószínűséggel megnyerő Fidesz kormányon is úgy ítéli-e meg, hogy nincs szükség erre az adóra, s ha eltörli, azt visszamenőleges hatállyal teszi-e. Mindenesetre a bevallás elmulasztása magánszemély esetében 200 ezer, más adózónál 500 ezer forintig terjedő bírsággal sújtható, emellett az adóhiány után 50 százalékos bírságot, továbbá a mindenkori jegybanki alapkamatnak (jelenleg évi 6,5 százalék) megfelelő késedelmi pótlékot is meg kell fizetni.

Lehet persze, hogy a Fidesznek semmi dolga nem lesz majd ezzel az adóval. Hiszen az országgyűlési választások előtt át kell esnie egy próbatételen a vagyonadóról szóló törvénynek: tucatnyi indítványozó kért utólagos normakontrollt az Alkotmánybíróságtól. Paczolay Péter AB-elnök pedig megígérte, hogy még a vagyonadó-bevallások és -befizetések első esedékessége előtt elbírálják az alkotmányossági kifogásokat. Legkorábban, február 25-éig az egyéni vállalkozóknak és az evásoknak kell vallaniuk (a vagyonadó belföldi és külföldi magánszemélyek és szervezetek lakóingatlanára is vonatkozik). Másoknak szintén évi rendes bevallásukkal egyidejűleg (magánszemélyeknek május 20-áig, más adózóknak május 31-éig) kell számot adniuk esetleges vagyonadó-kötelezettségükről. Az éves adó első felét a bevallással együtt, a második részt mindenkinek szeptember 30-áig kell megfizetnie. Vagyonadóból 2010-ben összesen 50 milliárd forintos bevétellel kalkulált a költségvetés, vagyis ha a Fidesz, hatalomra kerülése esetén, valóban eltörölné ezt a terhet, de a már befolyt összegeket nem gondolná visszafizetni, mindössze 25 milliárd forinttal vékonyodna a büdzsé bevétele, ami a jövő évi jelentős tartalékokból pótolható.

 A folytatást a HVG legfrissebb számában olvashatja.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

EPR

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Közhatalmi tevékenység díjának továbbhárítása – Áfa 2

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Fővárosi ipa-mentesség

Antretter Erzsébet

adószakértő, igazgató

Niveus Consulting Group Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink