hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Tgyás, gyed, gyes 2009-2010 - új kalkulátor az Adózónán

  • dr. Marosi Andrea

Sokakat érintő kérdés, hogy milyen összegű családtámogatásra számíthat jelenleg és a 2010. május 1-től változó juttatások kapcsán. Számoljon az Adózóna új kalkulátorával!

Tgyás, gyed-gyes kalkulátor 2009-2010.

A legfontosabb dátum a gyermek születésének (várható) időpontja, ezért a kalkulátor használatakor ezt adjuk meg először. A gyes jogosultsági idejét és összegét meghatározza, ha ikerterhességről vagy beteg gyermekről van szó. Ezért a születés időpontja után adjuk meg ezt is.  A számításokhoz szükség van az előző évi egy napra eső átlagjövedelemre. Ez a táppénz számítás alapja is. Ha ezt nem tudjuk, adjuk meg az előző évi 2 százalékos egészségbiztosítási járulékalapot képező jövedelmünket, vagy ha valakinek csak havi fixe van, akkor a havi bruttó jövedelmet. Ez utóbbi tesz lehetővé próbaszámításokat feltételezett havi bérekkel. Ha az éves jövedelem ki van kitöltve, akkor ezzel számolunk. Ha üres ez a mező és a havi jövedelmet adtuk meg, akkor ezzel, ha csak a napi összeget adtuk meg, akkor azzal számolunk.

Ezt követően vizsgálni kell, hogy meg van-e a jogosultság a tgyás, gyed kifizetésre. A feltételek közül csak a legfontosabbat kérjük megadni: volt-e megfelelő idejű biztosítási jogviszony az elmúlt két évben (Igen/Nem). A válasznál figyelembe kell venni az egyéb jogosultsági feltételeket is. Mindössze ennyi adatot kell megadni. Ezekből a kalkulátor kiszámítja a tgyás, gyed, és gyes folyósításának időtartamát. Csak 3 évig számolunk, bár tudjuk, hogy a gyes bizonyos feltételek mellett tovább is járhat. Ezt követően havi bontásban kiszámítjuk a bruttó kifizetéseket és az azokat terhelő levonásokat. Tört hónappal is számolunk, amikor egy hónapon belül lehet tgyás és gyed, illetve gyed és gyes kifizetés is. A tgyás-t és a gyed-t terhelő szja levonásnál az alsó adókulccsal és az adójóváírással is számolunk, mivel ezek bérjövedelemnek minősülnek. 2010 után (2011-től) a 2010-es alsó adókulccsal és adójóváírással számolunk. Ez természetesen a 2011-es adótörvények kapcsán változhat. A gyed és gyes összegéből 9,5 százalék nyugdíjjárulékot is vonni kell.

Angyal József okleveles adószakértő

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Átalányadózó őstermelő

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Őstermelő helyi iparűzési adó 2023

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Őstermelő iparűzési adó megosztása

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink