hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Cégalapítás az EU-ban: költség, tőke, idő

  • dr. Marosi Andrea
1

Az Európai Unió jogharmonizációs törekvéseinek következtében a különböző cégformák értelmezése, gazdasági, illetve felelősségi tartalma az unió országain belül közel azonos. A cégalapítás feltételei azonban tagállamonként még mindig sokban eltérnek. Elsősorban a tagállamok gazdasági fejlettségéből adódó speciális tényezők, úgymint a cégalapítási procedúra, a költségek, az eltérő tőkekövetelmények számottevően megnehezítik a vállalkozók helyzetét.

A Világbank Doing Business 2009 című kiadványában azt vizsgálja, hogy melyek azok a tényezők, amelyek elősegítik, illetve gátolják az üzleti aktivitás fokozódását a világ 181 gazdaságában. A kutatás egyik súlypontja a vállalkozásalapítás körülményeinek részletes elemzése és bemutatása. A felmérés szerint 4 alapvető tényező -  határozza meg, hogy az adott országban a vállalkozásalapítás folyamata mennyire kedvező a gazdaság szereplőire nézve. Ezek a befolyásoló elemek a következők: 

Forrás: VGD

A cégbejegyzés regisztrációs folyamatának időtartama, költsége, komplexitása, illetve a minimális tőkeszükséglet mind olyan tényezők, amelyek befolyásolják a vállalkozási kedvet, a produktivitást és hatással vannak az egyes iparágak közötti tőkeátcsoportosítási lehetőségekre, s nem utolsósorban meghatározzák a gazdasági szereplők változásra való reakciókészséget, dinamizmusát.

A kutatásba bevont 181 gazdaság közül az alábbiak bemutatják, hogyan is teljesített Magyarország, Ausztria, Németország, Szlovákia, Csehország és Románia.

Forrás: VGD


(*)Nyilvánosan működő részvénytársaság/Zártkörűen működő részvénytársaság

Érdekes megállapítás, hogy a felmérés szerint mind Magyarország, mind pedig Románia jóval megelőzi a többi európai országot. Ez azt jelenti, hogy nálunk és keleti szomszédunknál is viszonylag egyszerű cégalapítási procedúrával kell megküzdeniük a vállalkozni kívánó gazdasági szereplőknek. Felmerül azonban a kérdés, hogy ha ennyire kedvező feltételek mellett lehet egy új céget bejegyeztetni, akkor miért áramlik a tőke mégis inkább Németországba vagy Ausztriába. Egy befektetés döntés meghozatala természetesen rendkívül komplex folyamat, amelyben számos egyéb tényező is szerepet játszik. A beruházási kedv ösztönzéséhez nem elegendő egy egyszerű és jól átlátható cégbejegyzési eljárást kialakítani, a gazdasági háttérfeltételeket, a stabilitást is meg kell teremteni.

Az elmúlt években azonban jelentősen egyszerűsödött a vállalkozásalapítási eljárás Európa-szerte. A legnépszerűbb intézkedések közé tartozott például a regisztrációs formalitások egyszerűsítése, az egyablakos ügyintézés és az elektronikus cégbejegyzés bevezetése. A minimális tőkeszükséglet eltörlése, illetve csökkentése szintén gyakori lépés volt. Az Európai Unió ugyancsak ösztönözni kívánja az újrakezdést, azaz hogy a bukott vállalkozások kudarca ne maradjon örök bélyegként a vállalkozókon, hanem merjenek új vállalkozásba kezdeni. Ezen intézkedések eredményeként az EU-15 tagállamaiban felére csökkent a vállalkozások bejegyzésének ideje, illetve jóval olcsóbbá vált az egész procedúra - állítja az Európai Bizottság 2007-es jelentése.

A Világbank-kutatás szerint Magyarország a 8. helyen áll a cégalapítási eljárás reformjával legtöbbet foglalkozó országok Top 10-es listáján. 2008. július 1-jétől hazánkban kizárólag elektronikus úton lehet bejegyeztetni céget, illetve az ún. egyszerűsített cégeljárás bírósági ügyintézési határideje két munkanapról egy munkaórára csökkentették. 

Kneitner Lea - Ferencz Gyöngyi
VGD


Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (1)
Nagy Imre

Rövid határidővel, garanciával áll a www.ceget.hu honlap a rendelkezésére cégalapítás (cégbejegyzés), cégmódosítás (változásbejegyzés) , cég átalakulás, cég megszüntetésével illetve székhelyszolgálattal kapcsolatos ügyekben (akár 0% iparűzési adóval rendelkező településen is), tapasztalt társasági szakjogász ügyvédek közreműködésével. Emellett egyszerűen és naprakészen minden információt megtalál és intézhet a cégeljárással kapcsolatosan.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.




További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Csed új munkaviszony esetén

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Iparűzésiadó-előleg módosítása önellenőrzéssel

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink