hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Szja-sávhatárok 2009: mikor jár vissza a túlfizetés?

  • hvg.hu

A módosult szja-sávhatárok miatt némi pluszbevétellel számolhat a munkavállalók egy része. A közszférában - egyes hírek szerint - egy összegben vártak a túlfizetés visszatérítésére. A törvény azonban nagyvonalú és megengedő.

Július 1-gyel visszamenőleg egész évre módosult a személyi jövedelemadó sávhatára, vagyis az alsó, 18 százalékos kulcs sávhatára 1,7 millió forintról 1, 9 millió forintra emelkedett, az ezt meghaladó jövedelem után idén továbbra is 36 százalékkal kell adózni. Az első félévben tehát több adót fizettek be az érintettek, mint amennyit a módosítás értelmében kellett volna, a túlfizetés így visszajár. A kérdés az: mikor és milyen módon.

Egy több - köztük a hvg.hu szerkesztőséghez is eljutatott - közigazgatásban dolgozó olvasói levél kapcsán a Magyar Nemzet cikket jelentett meg a témával kapcsolatban, melyben adószakértőket idézve arra a következtetésre jut, hogy a pénzt egy összegben kellene kiutalnia a Magyar Államkincstárnak (MÁK) a júliusi illetménnyel együtt, ám hiába kaptak erre ígéretet - a levél szerint - a közszféra munkavállalói, ez nem történt meg. A levélíró azt is jelezte, hogy gyakorilatilag egy forintot sem kaptak a visszautalandó pénzből, s a munkaadója azt a tájékoztatást kapta a MÁK-tól, a kifizetésekre csak ősztől kerülhet majd sor.

A Pénzügyminisztérium (PM) lapunk megkeresésére – miszerint volt-e ígéret az egyösszegű kifizetésre, s ha igen, miért maradt el – úgy reagáltak: a kincstárnak fél év áll rendelkezésére, hogy visszautalja a túlfizetést, s ezt júliustól kezdődően, havonta utalják, fedezetét pedig – a tárca közlése szerint - az áfa- és jövedék bevételekben keletkező többlet fedezi. A hvg.hu tudomása szerint egyes helyeken már megkezdődtek a kifizetések, de arra vonatkozó tájékoztatást, hogy ez mindenütt megtörtént-e, nem kaptunk a PM-től.

Sem az egyösszegű, sem a részletekben történő visszafizetésről nem rendelkezik az átmeneti szabályozás – foglalta össze lapunknak Horváthné Szabó Beáta, a PricewaterhouseCoopers adóigazgatója. 

A cikk folytatását olvassa el a hvg.hu-n!
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Többes jogviszony, bejelentés

Széles Imre

tb-szakértő

Bt. kültag alkalmi munkavállalóként

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink