hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

2010-es adóváltozások: minden a halasztott adóról

  • adozona.hu

A 2010-es adócsomagnak több, a halasztott adót érintő változása is van: adókulcsváltozások, veszteségelhatárolás, behajthatatlan követelés, értékvesztés kapcsán veszi sorra a tudnivalókat a PricewaterhouseCoopers.

Az Országgyűlés által elfogadott T/9817. számú törvényjavaslat értelmében – túlnyomórészt – 2010. január 1-jétől változik a társasági adóról, valamint a különadóról szóló törvény több olyan előírása is, amely hatással lehet a halasztott adó meghatározására.

Adókulcsváltozás 
2010. január 1-jétől a társasági adó kulcsa a jelenleg érvényes 16 százalékról 19 százalékra nő, ugyanakkor a társas vállalkozások különadója megszűnik.

Ezek értelmében
- a korábbi üzleti években a 16 százalékos társasági adókulcson megképzett halasztott adóeszközök és -kötelezettségek vonatkozásában 3 százalékos (19%-16%) növekedést kell elszámolni;
- a korábbi üzleti években a 20 százalékos társaságiadó- és különadókulcson megképzett halasztott adóeszközök és -kötelezettségek vonatkozásában 1 százalékos (20%-19%) csökkenést kell elszámolni (pl. az IFRS és a magyar számviteli törvény között elszámolt módosítások halasztott adóhatása esetében).

A fentiekkel kapcsolatban azonban felhívnánk a figyelmet, hogy a társasági adóráta változása, valamint a társas vállalkozások különadójának eltörlése eltérő lépéseket vonhat maga után az IFRS-ben(Nemzetközi Pénzügyi Beszámolási Szabványok), illetve a US GAAP-ben (azoknak a számviteli szabályoknak az összessége, amelyeket az Amerikai Egyesült Államokban alkalmaznak), tekintettel arra, hogy
- az IFRS-szabályok alapján az eredményt vagy közvetlenül a tőkét kell korrigálni a halasztott adót generáló eseménynek megfelelően (pl. előző időszakból származó tárgyi eszköz átértékelésre vonatkozó átmeneti különbség halasztott adóhatása az értékelési tartalékkal szemben került elszámolása, ezért a társasági adókulcs változásával kapcsolatos halasztottadó-korrekció is a saját tőkében, az értékelési tartalékkal szemben jelentkezik);
- a US GAAP előírásai alapján az adókulcsváltozás hatása csak az eredménykimutatásban jelentkezik - írja hírlevelében a PwC.

Veszteségelhatárolás
- a veszteségelhatárolást a hitelintézetek is alkalmazhatják már a 2009-es negatív adóalapra is – így halasztott adókövetelést számolhatnak el.

Behajthatatlan követelés
Az elfogadott törvényjavaslat értelmében
- bővül az adózás előtti eredményt csökkentő behajthatatlan követelés fogalma is: már nemcsak a számviteli törvény alapján behajthatatlanná vált követelések tartoznak ide, hanem azon követelés bekerülési értékének 20 százaléka is,  amelyet a fizetési határidőt követő 365 napon belül nem egyenlítettek ki; továbbá
- a nyilvántartott értékvesztés: a számviteli előírások alapján elszámolt és az adózás előtti eredmény növeléseként  figyelembe vett értékvesztés csökkentve azzal az összeggel, amellyel az adózás előtti eredményt már csökkentették; valamint
- a behajthatatlan követelések továbbra is legfeljebb a nyilvántartott értékvesztés összegéig csökkenthetik az adózás előtti eredményt.

A behajthatatlan követelés fogalmának kibővítése és a nyilvántartott értékvesztés fogalmának pontosítása a követelésekkel kapcsolatos átmeneti különbségek nagyságát és ezáltal, a követelésekhez kapcsolódóan elszámolandó halasztott adó mértékét is érintheti - figyelmeztet a PwC.

Értékvesztés
Az elfogadott törvényjavaslat szerint az adózás előtti eredményt csökkenti a tulajdoni részesedésre visszaírt  értékvesztés, ha az korábban az adózás előtti eredményt – igazolhatóan – növelte. Mivel a társasági adóról szóló törvény szerint az ellenőrzött külföldi társaságban lévő részesedésre és a bejelentett részesedésre az adóévben elszámolt értékvesztés növeli a társasági adóalapot, és ezekkel a tételekkel kapcsolatban a visszaírt értékvesztés  csökkenteni fogja az adózás előtti eredményt, az itt jelentkező különbségnek – az IAS 12 szabvány 39. és 44. bekezdésének figyelembevételével – halasztott adóhatása lehet.

Az összes, halasztott adót érintő változás a törvényjavaslat elfogadását követően érvényes, ezért a halasztott  adó számításakor már a 2009 során figyelembe kell azokat venni - zárul a közlemény.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Biztosítás amerikai munkáltatóval

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Jövedéki termék beszerzése

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink