hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Cafeteria: hány munkáltatótól lehet begyűjteni?

  • adozona.hu

Hány munkáltatótól kaphat a munkavállaló béren kívüli juttatást? A munkaadó által munkavállaló részére önkéntes nyugdíjpénztárba befizetett hozzájárulás minimálbér kétszeresét meg nem haladó összege után kell-e 27 százalék eho-t fizetni? Olvasóink kérdéseire a Sodexo szakértője, Domonkos Rita válaszol.

Férjem egyéni vállalkozó, ő is rendelkezik heti 40 órás munkaviszonnyal az egyéni vállalkozás mellett. Nekem van főállásom, heti 40 óra. Részmunkaidőben szeretnék még nála dolgozni, heti 4 órát. A főfoglalkozásomban havi 12 ezer forint étkezési utalványt kapok. Milyen és mekkora összegű adómentes juttatások járnak/járhatnak nekem, illetve családtagjaimnak, kislányomnak, illetve van-e olyan juttatás, amit a férjem, mint közeli hozzátartozó kaphat. Más foglalkoztatott nincs az egyéni vállalkozásban.

A legtöbb béren kívüli juttatást több munkáltatótól is kaphatja az alkalmazott. Kivétel ez alól a pénztári befizetések, amelyeknél több munkahely esetén meg kell határozni, hogy mely munkáltató utalja az adott összeget. Ezenkívül az üdülési csekk esetében a juttatás nem haladhatja meg a mindenkori minimálbért, azaz idén a 71 500 forintot. Egyéni vállalkozás esetében akkor részesülhet béren kívüli juttatásban, ha fennáll a munkáltatói-munkavállalói jogviszony.

Közeli hozzátartozónak, mint például férj vagy gyermek a következő juttatásokat lehet felvenni: ajándék utalvány, üdülési csekk és kultúra utalvány. Az ajándék utalvány esetében még feltétel, hogy a közeli hozzátartozók egy háztartásban éljenek.

A 2010-es törvényi változásokkal kapcsolatban merült fel a következő kérdés: a munkaadó által munkavállaló részére önkéntes nyugdíjpénztárba befizetett hozzájárulás minimálbér kétszeresét meg nem haladó összege után kell-e 27 százalék eho-t fizetni? A kérdés azért merült fel, mert természetbeni juttatásnak minősül, adóalap, és azután az eho törvény szerint kell. Kivételként nem találtam meg a törvényben. Viszont mindenhol azt olvastam, hogy csak 25 százalék adó terheli.

Az önkéntes nyugdíjpénztár 2010. január 1-től a kedvezményes adózású béren kívüli juttatások körébe fog tartozni, így erre a juttatásra is 25 százalék munkaadót terhelő adó fog hárulni. Az önkéntes nyugdíjpénztár után eho-t nem kell fizetni.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

EU-s számla áfásan

Bunna Erika

adótanácsadó

Magyar–Japán egyezmény

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink