hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Nyugdíj melletti munka és a bér: hogyan számolunk júliustól?

  • adozona.hu

Július elsejétől visszamenőleg módosították az adótáblát és hatályba lépett az a rendelkezés is, miszerint a minimálbér kétszereséig, vagyis 143 ezer forintig lehet élni a jövőre már a teljes jövedelemre érvényes öt százalékos járulékcsökkentéssel. Alig több, mint két hónap múlva változnak a családi pótlékra vonatkozó adózási szabályok. A változásokhoz igazodva az Adózóna aktualizálta bérkalkulátorát és a nyugdíj melletti munka kiszámítására szolgáló kalkulátort.

Bérkalkulátor 2009. júliustól
Az Adózóna megújult kalkulátora az évközi változásokhoz igazodva már az 1,9 milliós sávhatárral számol. Meglehet adni az első félévben túlvont szja miatti korrekciót, a munkáltatói járuléknál figyelembe veszi a minimálbér kétszereséig járó 5 százalékkal csökkentett járulékot.
Július 1-jén lépett hatályba az a törvénymódosítás, amelynek értelmében visszamenőlegesen, vagyis 2009. január 1-jétől tolták fel a személyi jövedelemadó alsó, 18 százalékos sávhatárát 1, 7-ről 1,9 millió forintra. Vagyis  ettől a hónaptól egészen januárig visszamenőleg 18 százalékos szja-val adózik a jövedelem évi 1,9 millió forintig, a korábbi 1,7 helyett. Az éves adótábla visszamenőleges módosítása miatt az adóelőlegek úgynevezett "túlvonásba” kerülhetnek visszamenőleg. Akinek az éves jövedelme 1, 7 és 1, 9 milliós sávhatár közé esett, attól júliusig 36 százalékot vontak, ettől a hónaptól pedig csak 18 százalékot kell vonni. Problémát vethet fel ennek végrehajtása az évközben munkahelyet változtatóknál. Erről bővebben az Adózóna: Évközi szja-változás: kinek nem jár vissza adóelőleg? című cikkében olvashat.

Július elsejével alkalmazható az a jogszabály-módosítás, mely szerint 2009-ben a minimálbér kétszereséig, vagyis 143 ezer forintig lehet élni a jövőre már a teljes jövedelemre érvényes öt százalékos járulékcsökkentéssel. Régóta hangoztatott szakértői vélemény talált meghallgatásra, mikor a kormány rászánta magát a magas munkáltatói terhek csökkentésére. Ehhez egy válsághelyzetnek kellett kialakulni. 2009. július 1-től 5 százalékkal csökken a foglalkoztatók járulékterhe. A mindössze fél évig fennálló sávos járulékkulcs számos problémát vet fel. Részleteket az Adózóna Járulékcsökkentés júliustól: kiskapuk mindenkinek? című cikkében olvashat.

Nyugdíj melletti munka júliustól
A hónap elejétől hatályos törvénymódosításoknak megfelelően az Adózóna aktualizálta a Nyugdíjas munka kalkulátort. A nyugdíjon kívül meg lehet adni a családi pótlék havi összegét is, mert ez is adóterhet nem viselő járandóság lesz szeptember 1-től, ugyanúgy mint a nyugdíj.  Ezért került a címébe "nyugdíjasoknak és családosoknak".  A kalkulátor már az 1,9 milliós sávhatárral számol, s a munkáltatói járuléknál figyelembe veszi a minimálbér kétszereséig járó 5 százalékkal csökkentett járulékot.
A családok támogatásáról szóló törvényben meghatározott családi pótlék adómentessége megszűnik 2009. szeptember 1-jétől, annak egyéb jövedelemként meghatározott része adóterhet nem viselő járandóságnak számít. A családi pótlék összege az ilyen ellátásra jogosult magánszemélynél, illetve a vele közös háztartásban élő élettársánál 50-50 százalékban adóterhet nem viselő járandóságnak (egyben egyéb jövedelemnek minősül). Adóterhet nem viselő járandóságként a családi pótlék felét a ténylegesen családi pótlékban részesülő szülőnél, házastársnál (annál, akinek ténylegesen folyósítják), illetve másik felét a családi pótlékban ténylegesen nem részesülő, ugyanakkor egyébként családi pótlékra jogosult szülőnél, házastársnál is figyelembe kell venni. 

A családi pótlék összegének felét szintén be kell számítani az adóalapba adóterhet nem viselő járandóságként a családi pótlékban ténylegesen részesülő magánszemély élettársánál. Egyedülálló szülőnél (jogosultnál) a családi pótlék felét kell jövedelemként figyelembe venni. A családi pótlék 50-50 százalékos megosztásával kapcsolatban a magánszemélyeknek a 2009. évi adóbevallásukban fel kell tüntetniük a jogosult házastárs, illetve a másik szülő, az élettárs adatait, valamint a magánszemélynek erről adatot kell szolgáltatnia a munkáltatói adómegállapítás során is. 

 Az Országgyűlés június 29-én fogadta el a közteherviselés rendszerének átalakítását célzó egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslatot, amelyben döntően a 2010. évre vonatkozóan változnak az adó- és járulékszabályok. 2010-től változnak az összevont adóalapra vonatkozó adókulcsok. Az adót az összevont adóalap után továbbra is két kulccsal kell számítani. Emelkedik az alsó kulcs sávhatára, 1 millió 900 ezer forintról 5 millió forintra. Az alsó kulcs 18 százalékról 17 százalékra, a felső kulcs 36 százalékról 32 százalékra csökken. A 32 százalékos felső kulcs tartalmazza a magánszemélyek megszűnő 4 százalékos különadójának megfelelő adóterhelést is. A módosuló adómértékekkel összhangban változnak az adójóváírás szabályai is. Az adójóváírás a bér és az arra tekintettel megállapított adóalap-kiegészítés 17 százaléka lesz, de legfeljebb havi 15 100 forint (évente összesen maximum 181 200 forint), amely teljes összegben 3 millió 188 ezer forint éves összes adóalapig, 12 százalékos kifuttatás mellett – csökkentett összegben – pedig 4 millió 698 ezer forintig jár. 

Forrás: http://www.rodin.hu/

 


Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Növénybiztosítás díjbekérő, számla?

Nagy Norbert

adószakértő

Autóbérlés 3. országbelinek

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink