hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Áfamentés visszamenőleg: talált pénz vállalkozásoknak?

  • HVG

Október 20-áig igényelhetik vissza a beruházásaikhoz, beszerzéseikhez korábban kapott állami támogatásra jutó áfát azok a cégek, amelyek az egykori előírások miatt elestek ettől a lehetőségtől.

Talált pénz – kommentálta egy kútfúró vállalkozás vezetője, hogy a korábbi évek után visszaigényelt 2,5 millió forint általános forgalmi adó (áfa) teljes összege megjelent az adófolyószámláján, méghozzá jóval a kiutalásra előírt 30 napos határidő előtt. A történet a 2004. május 1-je és 2005. december 31-e közötti időszakra nyúlik vissza, amikor a vállalkozás egy bruttó 25 millió forint értékű fúrógép megvásárlásához 10 millió forint támogatást nyert a gazdasági versenyképességet fejlesztő operatív program (gvop) egyik pályázatán. Csakhogy a támogatás negyedét azonnal el is veszítette.

 Ennek oka, hogy a beruházások, beszerzések, szolgáltatások állami támogatására jutó – a mostanival megegyező mértékű, 25 százalékos – áfáját az akkori hazai előírások szerint nem lehetett visszaigényelni, illetve levonni. Ilyen esetekben az úgynevezett arányosítási szabályt kellett alkalmazni, azaz a támogatási összeget a saját forrás összegéhez kellett viszonyítani, és csak az e hányadnak megfelelő áfarészt lehetett elszámolni. Az arányosítás alól kezdetben csak néhány kivételt tettek, így például levonható, illetve visszaigényelhető volt a gyorsforgalmi utak és a 4-es metró építéséhez adott költségvetési támogatások áfája. Az állami támogatásokra vonatkozó arányosítási szabály 2006. január 1-jén szűnt meg, de előtte még újabb tevékenységeket mentesítettek a levonási tilalom alól, például az agrár- és vidékfejlesztési támogatásokat is, méghozzá 2004. január 1-jéig visszamenőleg.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Bt. kültag alkalmi munkavállalóként

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink