hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Kettős adóztatást elkerülő egyezmények: hol éri meg az offshore cég?

  • adozona.hu

Magyarországnak jelenleg összesen 65 darab kettős adózást elkerülő egyezménye van. Az alábbiakban az egyezmények közötti markáns különbségeket mutatjuk be.

Osztalék

Az egyezmények osztalékokra vonatkozó fő szabálya megegyezik a társasági adóról szóló törvényben foglaltakkal, amely szerint az osztalékot az az állam adóztatja, amelyben az osztalékot kapó személy illetőséggel rendelkezik (honos). A legtöbb egyezmény ezen felül megengedi az osztalékot fizető társaság országának, hogy korlátozott mértékben további adót vessen ki az ilyen jövedelmekre. Az alábbi lista összefoglalja, hogy a különböző országok milyen feltételek mellett legfeljebb mekkora adót vethetnek ki az osztalékra. 

- Ausztria, Japán, Olaszország, Norvégia, Svájc, Belgium, Jugoszlávia:10%.
- Nagy-Britannia:15%. Ha az osztalékot olyan társaság kapja, amely az osztalékot fizető társaságban jelentős mértékű (>25%) szavazati joggal rendelkezik, akkor 5%.
- Németország, Finnország, Franciaország, Svédország, Ciprus, Hollandia, Spanyolország, Luxemburg: 15% és 5%, ha az osztalék kedvezményezettje az osztalék fizetőjében jelentős mértékű közvetlen tulajdonnal rendelkezik. Németországban az adó 25% lehet, ha a csendestárs jut ily módon bevételhez.
- Dánia:15% és 5%, ha a kedvezményezett az osztalékot fizető társaságban jelentős mértékű tulajdonnal rendelkezik.
- USA:15% és 5%, amennyiben a haszonhúzó társaság az osztalékot fizető társaság szavazásra jogosító tőkéjének legalább 10%-ban tulajdonosa.
- Görögország:45%, ha az osztalékot fizető társaság görög illetékességű, s 10%, ha magyar.
- Ausztrália, India:15%, de Indiában csak akkor, ha az osztalék új hozzájárulásra vonatkozik és a haszonhúzó társaság az osztalékot fizetőnek legalább 10%-ban tulajdonosa.
- Thaiföld:20% és 15%, ha a haszonhúzó társaság jelentős részben közvetlen tulajdonosa az osztalékot fizető társaság tőkéjének.
- Korea:10% és 5% a Thaiföldhöz hasonló feltételek mellett.

Telephely

Telephely esetén fontos kiemelni a gyakran előforduló építési, kivitelezési, szerelési munkákat, ahol általánosságban több mint 12 hónap után keletkezik telephely a másik országban, viszont van néhány egyezmény, ahol ezen időtartam rövidebb. Például Brazilia, Egyiptom, Vietnám, Indonézia, Kuwait esetén 6 hónap után, Izrael esetében ehhez kapcsolódóan a felügyeleti, tanácsadói tevékenység is telephelyet keletkeztet 12 hónapnál hosszabb időre. További érdekesség, hogy az ausztrál egyezmény szerint a farm, erdő is telephelynek minősülhet, illetve Malajzia esetében a farm, ültetvény is ebbe a csoportba tartozik.

Kapcsolt vállalkozás

Ezen bekezdés a transzferárazási kérdések esetében igen érdekes lehet. Általános megfogalmazása az alábbi, mely néhány helyen további elemekkel egészül ki:

1. bekezdés: „Amennyiben az egyik Szerződő Állam vállalkozása közvetlenül vagy közvetve a másik Szerződő Állam vállalkozásának vezetésében, ellenőrzésében vagy tőkéjében részesedik, vagy ugyanazok a személyek közvetlenül vagy közvetve az egyik Szerződő Állam vállalkozásának és a másik Szerződő Állam vállalkozásának vezetésében, ellenőrzésében vagy tőkéjében részesednek, és bármelyik esetben a két vállalkozás egymás közötti kereskedelmi vagy pénzügyi kapcsolataira tekintettel olyan feltételekben állapodik meg vagy olyan feltételeket szab, amelyek eltérnek azoktól, amelyekben független vállalkozások egymással megállapodnának, úgy az a nyereség, amelyet a vállalkozások egyike e feltételek nélkül elért volna, de e feltételek miatt nem ért el, beszámítható ennek a vállalkozásnak a nyereségébe, és megfelelően megadóztatható.

2. bekezdés: Ha az egyik Szerződő Állam ezen Állam valamely vállalkozásának a nyereségéhez olyan nyereséget számít hozzá - és adóztat meg ennek megfelelően -, amelyet a másik Szerződő Állam vállalkozásánál megadóztattak ebben a másik Államban, és az így hozzászámított nyereség olyan nyereség, amelyet az elsőként említett Állam vállalkozása elért volna, ha a két vállalkozás olyan feltételekben állapodott volna meg, mint amelyekben független vállalkozások egymással megállapodnának, úgy ennek a másik Államnak megfelelően ki kell igazítania az ilyen nyereségre ott kivetett adó összegét. Az ilyen kiigazítás megállapításánál kellően figyelembe kell venni az Egyezmény egyéb rendelkezéseit, és a Szerződő Államok illetékes hatóságai szükség esetén tanácskozni/egyeztetni fognak egymással.”

Egyéb kiegészítések a következők:

- Az egyezmény ezen rendelkezései nem alkalmazandók csalás, súlyos gondatlanság vagy például szándékos mulasztás esetén mondattal egészül ki a Szlovén egyezmény

- A Szlovákiával, Németországgal, Svájccal, Nagy-Britanniával, Írországgal és Ausztriával kötött egyezményből pedig hiányzik a 2. bekezdés.



Ferencz Gyöngyi – Kneitner Lea
VGD Ferencz & Partner Kft.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Dán jövedelem adózása

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Fehér kártya

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink