hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Ingatlanadó: panelben nem lehet megúszni?

  • lapszemle

A jelenlegi felállásban az érintettek között lesznek azok is, akik Budapesten a 80 négyzetméter feletti panellakásban élnek. Ezzel szemben viszont kiesnek az adókörből a peremkerületekben található nagy alapterületű családi házak - írja az ingatlanmagazin.com az ingatlanadó tervezetével kapcsolatban.

"Mivel a magyarországi lakásingatlanok közül 2 millió rendelkezik három vagy annál több szobával, s ha azt feltételezzük, hogy ezeknek csak a fele ér többet 30 millió forintnál, akkor megbecsülhető, hogy a lakástulajdonosok egyötödét érinti majd az ingatlanadó fizetése" – fejtette ki Zara László, a Magyar Adótanácsadók Országos Egyesületének elnöke. A kormány 2010-ben vezetné be a vagyonadót, amely az eddigi tervek szerint a 30 millió forintnál értékesebb ingatlanokra, a nagy értékű autókra, vízi- és légiközlekedési eszközökre terjedne ki. Oszkó Péter által kézjegyzett törvényjavaslat kimondja, hogy ha az év első napján a lakás forgalmi értéke eléri a 30 millió forintot, akkor arról bevallást kell adni. Pont. Ugyancsak kötelező a bevallás beadása, ha a lakás forgalmi értéke alatta marad a 30 milliónak, de a számított értéke eléri azt. - olvasható az ingatlanmagazin.com. 

Bár az ingatlanadó bevezetésére még nem bólintott rá az Országgyűlés, az első Oszkó-féle törvénytervezet szerint biztos, hogy rosszul járnak azok, akik 80 négyzetméternél nagyobb, ám bármilyen falazatú otthonban laknak. Erre a polémiára elsőként magazinunk mutatott rá. Eszerint mentességet a jelenlegi törvénytervezet szerint még a panelosok sem kapnak. Ezt azok sínylik meg, akik Budapest kiemelt kerületeiben olyan házgyári lakásban élnek, ahol az alapterület 80 négyzetméter felett van. A törvényjavaslat szerint ugyanis a számított értéket két lépcsőben kell meghatározni: az elsőben az alapterületet be kell szorozni a törvényjavaslat mellékletében megadott alapértékkel, majd az így kijött eredményt kell - számos tényezővel - korrigálni. Vannak azonban, akik azonban fővárosi kertes házzal is megúszhatják az ingatlanadót.

A cikk folytatásáért kattintson ide!
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Növénybiztosítás díjbekérő, számla?

Nagy Norbert

adószakértő

Autóbérlés 3. országbelinek

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink