hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Évközi szja-változás: kinek nem jár vissza adóelőleg?

  • dr. Marosi Andrea

Július 1-jétől visszamenőleg módosítják az szja-sávhatárt, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy akiknek az éves jövedelme eddig 36 százalékos kulccsal adózott, egy hónap múlva márcsak 18 százalékkal fog. Ráadásul a jogszabály értelmében visszamenőleg is jár a különbözet, csak nem mindenkinek. Kik nem élvezhetik az évközi adóváltozás előnyeit?

Az évközi adóelőleg levonására általában más (eltérő) szabályok vonatkoznak, mint az évvégi adóelszámolásra. Az adótörvény változáskor megjelenő kiadványok mindig úgy számolnak, mintha évvége lenne. Csakúgy, mint az interneten elérhető kalkulátor szoftverek. Éppen ezért az adózók nem igazán ismerik az adóelőlegre vonatkozó szabályokat: mekkora adójóváírást lehet figyelembe venni az adóelőlegnél. 

Kevesen tudják, még kevesebben alkalmazzák, évközben is figyelembe vehető az adójóváírás. Így például annak, aki havi 400 ezer forintot keres, kérheti, hogy vonjanak le a befizetendő adóelőlegéből  11340 forintot (ennyi a maximum igénybe vehető adójóváírás). Három hónapig, vagyis januártól áprilisig köteles a munkáltató - feltéve, ha a magánszemély erről nyilatkozik - ennyivel csökkentenie az alkalmazott bérét. Ezt az  az évközben figyelembe vett adójóváírást, az adózónak az évvégi adóbevallásában kell visszafizetnie, mivel áprilistól - az év elejétől halmozott bérjövedelem eléri az 1,25 millió forintos jogosultsági határt - már nem jár – hiába nyilatkozik a munkavállaló, akkor se veheti figyelembe az adójóváírás havi összegét. Az adójóváírás évközi levonásának ezért csak akkor van értelme, ha a magánszemélynek évvégén van adókedvezménye, vagy várható, hogy évvégéig csökken a havi jövedelme például gyermekvállalás miatt.  

Nem lehet figyelembe vennie az adójóváírást évközben a minimálbérért foglalkoztatott, ha a kifizetést megelőzően nyilatkozatban nem kéri. Év végén viszont visszamenőlegesen jár  neki az adójóváírás, függetlenül az évközi nyilatkozatától. Az M30-as munkáltatói igazoláson lévő adóelőlegnél figyelembe vett adójóváírás ezért csak egy tájékoztató adat, semmilyen hatással nincs az évvégi elszámolásra, mivel ekkor már csak a jogosultsági hónapok számítanak. Mondjuk, ha valakinek a munkaviszonya augusztus 2-án szűnik meg, de a munkáltatója felmenti a munkavégzés alól és már júliusban kifizeti munkabérét, jogosult lesz adójóváírásra augusztus hónapra.
 
2009. július 1-jétől változnak az adóelőleg levonási szabályok. Az éves adótábla visszamenőleges módosítása miatt az adóelőlegek úgynevezett "túlvonásba” kerülhetnek visszamenőleg. Akinek az éves jövedelme eddig 36 százalékos kulccsal adózott, ma márcsak 18 százalékkal adózik. A törvénymódosítás megengedi ennek visszamenőleges rendezését. Problémát vethet fel ennek végrehajtása az évközben munkahelyet változtatóknál. A törvény csak az adóelőleg levonási szabályoknál engedi meg a visszamenőleges korrekciót. A munkahelyet váltóknál az úgynevezett„kilépő adatlap” nem tartalmaz adatokat az adóelőleg levonási módszerről, illetve a jövedelmek havi bontásáról. Így esetükben a visszamenőleges korrekció nem lehetséges.

Az adóterhet nem viselő járandóságokkal kapcsolatosan is változtak az adóelőleg levonási szabályok. Eddig a magánszemély nyilatkozhatott az adóterhet nem viselő járandóságokról, hogy a munkáltató vegye figyelembe az adóelőleg levonása során. 2009. szeptember 1-jétől kötelező nyilatkozniuk. Ha nyilatkozik, de a nyilatkozata nem tartalmazza az adóterhet nem viselő járandóság adott havi összegét, akkor a kifizetőnek mérlegelés nélkül a legfelső kulccsal (36%) kell meghatároznia az adóelőleg összegét. Fontos, hogy az adóterhet nem viselő járandóság fogalma nem új fogalom. Ebbe tartozik a nyugdíj és a gyes is. Így ha valaki a havi nyugdíjáról vagy a gyesről nem nyilatkozik, akkor is 36 százalékos kulccsal kell az adóelőleget meghatározni.

Angyal József okleveles adószakértő
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Telek aktiválása

Nagy Norbert

adószakértő

Családi kedvezmény válás után

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Növénybiztosítás díjbekérő, számla?

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink