hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Célegyenesben az adómódosítások: áfa, szja, családi pótlék, ingatlanadó

  • MTI

Sínen vannak, és most már valószínűleg célba is érnek az új kabinet által idei évre tervezett adómódosítások, miután a parlament hétfőn megszavazta a Bajnai-kormány javaslatcsomagját. A csomag a Gyurcsány-kormány által az Országgyűlésnek korábban benyújtott törvényjavaslat egyes rendelkezéseit módosítja, zárószavazása a jövő héten lesz.

Az egyik legjelentősebb változás, hogy az általános forgalmi adó (áfa) kulcsa 20 százalékról - az előző kabinet által tervezett 23 százalék helyett - 25 százalékra emelkedik 2009. július 1-jétől. Bevezetnek egy középső kedvezményes, 18 százalékos kulcsot is, amely a tejre, tejtermékekre, kenyérre, pékárukra, illetve a távhőszolgáltatásra lesz érvényes, de az utóbbi esetében csak augusztus 1-jétől vezetik be.

A személyi jövedelemadó (szja) alsó sávhatára - a 18 és 36 százalékos adókulcs megmaradása mellett - a korábbi elképzeléseknek megfelelően január 1-jéig visszamenőleg 1,7 millióról 1,9 millió forintra emelkedik. Ez 1,9 millió forintos bruttó jövedelemnél 3 százalékos nettó jövedelem-növekedésnek felel meg, a fölött az előny kisebb.

A magánszemélyek 4 százalékos különadója továbbra is megmarad, várhatóan 2010 végéig nem is szűnik meg.

A családi pótlék végül nem szeptembertől, hanem csak januártól alakul át adóterhet nem viselő járandósággá oly módon, hogy a családi pótlék a házastársak között megosztható 50-50 százalékban, az egyedülállók esetében pedig csak 50 százaléka számít bele a jövedelembe. A változás következtében a családi pótlék nem válik adókötelessé, ha azonban a családi pótlékkal rendelkező magánszemély más, adóköteles jövedelemmel is rendelkezik, a családi pótlék összegével megegyező összegű jövedelmét magasabb adó fogja terhelni.

A munkáltatói járulék a korábbi terveknek megfelelően július 1-jétől a minimálbér kétszereséig 5 százalékponttal, 32-ről 27 százalékra csökken. A minimálbér kétszeresének (143 ezer forint) megfelelő, valamint e feletti jövedelmek utáni járulékfizetési kötelezettség a Deloitte számításai szerint havi szinten összesen 7.150 forinttal csökken, ami a minimálbér kétszeresével megegyező bruttó munkabér esetén 2009. július 1-jétől a havi bérköltséget 3,7 százalékkal csökkenti.

A egyszerűsített vállalkozói adó (eva) bevételi határa július 1-jétől 25 millióról 26 millió forintra emelkedik.

A 2010-es adóváltozások teljesen kikerültek a parlament előtt lévő adócsomagból, ezekre külön javaslat készül, amelyet a kormány június végéig szeretne elfogadtatni a parlamenttel. Az idei adóváltozások hatása még semleges volt - a költségvetési szigorítások miatt megtakarított összeg a bevételkiesés kompenzálására elegendő -, jövőre viszont már a tervek szerint mérséklődik az adócentralizáció.

A kormány válságkezelő programja szerint 2010-től a teljes jövedelemre érvényesülne az 5 százalékos járulékcsökkentés és eltörölnék a tételes egészségügyi hozzájárulást (eho).

Az szja-ban új adóalap-számítási módszert vezetnek be. Az adóalapot felbruttósítják a 27 százalékos munkáltatói járulékkal, a járulékot azonban továbbra is a munkáltató fizeti meg és vonja le, az adókulcsok 15-17, illetve 33-35 százalékra csökkennek, az alsó sávhatár 4-5 millió forintra emelkedik.

Az adókikerülés visszaszorítása érdekében bevonják az adóalapba az adóparadicsomokba menekített jövedelmeket és vagyont, bevezetik az általános értékalapú ingatlanadót, a jelenlegi adók megszűnnek.

Az egyszerűsítés jegyében egységes társasági jövedelemadózást vezetnek be, korlátozzák az adókedvezményeket, adómentességeket, megszűnik a társaságok különadója.

Az olyan "vadhajtásokat", mint az eva vagy egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás (ekho) Oszkó Péter pénzügyminiszter MTI-nek korábban adott nyilatkozata szerint akkor lehet megszűntetni, ha a teljes adórendszer szerkezete módosul, s ezek már nem lesznek előnyösebbek, mint az általános adószabályok. 

Gyurcsány is szavazott
Gyurcsány Ferenc is megszavazta a Bajnai-kormány az adó- és nyugdíjszabályokat módosító javaslatait hétfőn - olvasható az Országgyűlés honlapján. A volt miniszterelnök a bizalmatlansági indítvány április 14-i megszavazása után szabadságra ment, de a múlt héten már részt vett a parlamenti szavazásokon.

Gyurcsány Ferenc az ülésteremben a szocialista frakcióban a leghátsó sorban ül, Hagyó Miklós és Pál Tibor között, így szinte soha nem kerül a parlamenti kamerák képeire.

A Gyurcsány-kormány márciusban nyújtotta be az adó- és a nyugdíjtörvények módosítását, a Bajnai Gordon vezette új kabinet ezekhez készített módosító csomagot a kiadások nagyobb mértékű csökkentése jegyében. A parlamenti honlap szavazási adatai szerint Gyurcsány Ferenc már a múlt hétfőn részt vett az Országgyűlés munkájában, most hétfőn pedig minden, a kormány által támogatott előterjesztésre, interpellációra igennel voksolt.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Növénybiztosítás díjbekérő, számla?

Nagy Norbert

adószakértő

Autóbérlés 3. országbelinek

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink