hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Adó, nyugdíj: fideszesek is szavaztak igennel - tévedésből, mondják

  • MTI

Több fideszes és KDNP-s képviselő is megszavazta hétfőn a parlamentben a Bajnai-kormány adó- és nyugdíjügyekben benyújtott módosító indítványait; az érintettek szerint tévedésből szavaztak igennel.

Három fideszes politikus - Pesti Imre, Kubatov Gábor és Szatmáry Kristóf - is megszavazta a kormány által támogatott adómódosító javaslatokat, köztük azt is, hogy az áfát 20-ról 25 százalékra emeljék, és 18 százalékos kedvezményes kulcsot vezessenek be az alapvető élelmiszerekre és a távhőre. Az adócsomagban szerepelt még a táppénz jelenlegi mértékének csökkentése is. Szatmáry Kristóf az MTI-nek azt mondta, hogy mindhárman tévedésből szavaztak igennel.

Kubatov Gábor ehhez annyit tett hozzá, hogy valóban tévedésből támogatta az említett módosító indítványokat, ellentétben a szocialistákkal, akik készakarva nyomták meg az igen gombot.

A Fidesz egyébként korábban kinyilvánította, hogy nem támogatja az áfaemelést. Az alapvető élelmiszereknél és a távhőnél pedig 5 százalékos kedvezményes áfakulcsot javasoltak, amelyet hétfőn a módosítók között leszavazott a Ház.

A Bajnai-kormány nyugdíj-javaslatait tartalmazó módosító csomagjából a 13. havi nyugdíj teljes eltörlésére 13 fideszes és KDNP-s képviselő igennel voksolt, köztük Mikola István, Soltész Miklós, Nyitrai András, Firtl Mátyás és Rétvári Bence is.

A fideszes Vitányi István a nyugdíjindexálás megváltoztatására szavazott igennel, a KDNP-s Hargitai János pedig a teljes támogatotti sort megszavazta.

Soltész Miklós, a Fidesz-KDNP népjóléti kabinetvezetője az MTI-nek azt mondta, hogy tévedésből szavaztak igennel. A Fidesz és a KDNP korábban elutasította a 13. havi nyugdíj megszüntetésére irányuló terveket.

Répássy Róbert, a Fidesz frakcióigazgatója az MTI kérdésére hangsúlyozta: biztos benne, hogy minden esetben figyelmetlenségről volt szó, hiszen a javaslatot egységesen elutasították, és senki nem is jelezte a képviselők közül, hogy másképpen szavazna. A tévedésből igennel voksoló képviselők nem kapnak büntetést sem - tette hozzá.

Utalt arra is, hogy jogilag nem igazán releváns a hétfői szavazás, hiszen csak a módosító indítványokról döntöttek, a jövő hétfői zárószavazáson ugyanakkor már kötelező szavazást rendelnek el.

A módosító indítványok elfogadásához az MSZP és az SZDSZ egyedül is biztosítani tudta a többséget, így nem a fideszes és KDNP-s képviselőkön múlt, hogy átmentek a javaslatok.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Növénybiztosítás díjbekérő, számla?

Nagy Norbert

adószakértő

Autóbérlés 3. országbelinek

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink