hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Szuperbruttósítás: mindenki rosszabbul jár

  • dr. Marosi Andrea

A tervezett személyi jövedelemadó változás hatásait vizsgálja cikkében a portfolio.hu.

Egyelőre nem látszik, hogy a jobb híján szuperbruttónak nevezett módszer miért is lenne olyan jó. Ráadásul az eredeti tervekhez képest szinte mindenki rosszabbul jár egy kicsit - írja az internetes lap.

A jövőre a tervek szerint életbe lépő szja valójában nem "szuperbruttó". Ahhoz minden bért terhelő elvonásnak a teljes bérköltségből kellene kiindulnia (a járulékoknak is), esetünkben viszont csak a jövedelemadóval tervezi ezt a kormány. Úgyhogy a mostani rendszert inkább hívhatnánk "félszuper-bruttónak" - írja a portfolio.

Már most érdemes megfigyelni, hogy az új adókulcsok csak "optikailag" kisebbek, mint a régiek, hiszen 27 százalékkal nagyobb (munkáltatói tb-járulékkal növelt) az adólap. Visszavetítve ezt a bruttó bérre valójában 19-21,5 százalékos alsó adókulcsunk lehet a mostani 18 százalék helyett, a felső pedig nagyon magas, 42-43 százalékos. (És erre jön még a 4 százalékos különadó, amit mégsem töröl el a kormányzat.)

A cikk folytatását olvassa el itt!
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

EU-s számla áfásan

Bunna Erika

adótanácsadó

Magyar–Japán egyezmény

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink