hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Cafeteria még jár, de nem mindenkinek egyformán

  • adozona.hu

Egyelőre nem tudni, hogy mi vár a béren kívüli juttatások rendszerére, az azonban a pénzügyminiszter legutóbbi nyilatkozata alapján biztosnak tűnik, hogy „idén nem téma”. Vagyis munkaadó és munkavállaló továbbra is, az eddigiekhez hasonlóan számolhat vele. De mikor és hogyan differenciálhat a munkaadó, amikor a cafeteriáról dönt?

 
„Néhány hete elbocsátottak, s a cégnél azt mondták, a felmondási időm alatt már nem kapom meg a most esedékes üdülési csekket. Ez lehetséges?” – kérdezi egy olvasónk. „A béren kívüli juttatások adható juttatások, és nem kötelezőek. A gyesen, táppénzen tartózkodó, valamint részmunkaidős, felmondási idejét töltő alkalmazott juttatásáról a munkáltató maga dönthet, amit cafeteriarendszer esetén szabályzatban kell rögzíteni” – tudtuk meg a Sodexo Pass-tól. Az általános gyakorlat az, hogy kilépéskor, felmondáskor a bent maradó időarányos keretet a munkáltató bérben kifizeti – tették hozzá az utalványforgalmazó cégnél, hangsúlyozva, hogy ezt is a szabályzatában rögzíteni kell. Nyugdíjas esetén a volt munkáltató, vagy annak jogutódja továbbra is biztosíthat egyes juttatási formákat, mint az ajándékutalvány, étkezési utalvány, kultúrautalvány és az üdülési csekk. Ez a gyakorlat elsősorban magánvállalkozók esetében elterjedt.

Az adómentes természetbeni juttatások esetén a munkáltató megteheti, hogy nem azonos értékben juttat a munkavállalóknak. Ez történhet úgy, hogy közös ismérv alapján csoportokat alakít ki, s így tesz különbséget az alkalmazottak között. A csoportot bármilyen ismérv szerint képezhetik, gyakori például a munkában eltöltött idő szerint vagy beosztás alapján, esetleg a cégen belüli üzletágak szerint, vagy üzemegységek munkavállalóiból alkotott csoport. Tény azonban az is, hogy a törvényi szabályozás értelmében teljesítmény alapján nem differenciálható az alkalmazott béren kívüli juttatása.

Amennyiben adómentes értékhatár alatt ad juttatást a munkaadó, akkor akár minden alkalmazottnak adhatunk különböző típusú és mértékű juttatást, nem kell csoportokat képezni. Az adómentes értékhatár felett azonban ez már kötelező. A differenciálás alól egy kivétel van: a pénztárak – legyen szó egészség- vagy magánnyugdíjpénztárról.

A csoportképzésnél rögzíteni kell a juttatásra szánt keretösszeget, valamint hogy milyen ismérv alapján jön létre egy csoport és ki tartozik bele. A szabályzatot minden dolgozó számára elérhetővé kell tenni.

Általánosságban a cégek négy módszert szoktak alkalmazni a béren kívüli juttatások bevezetésénél:
 - a munkáltató mindenkinek azonos feltételekkel és módon ad juttatást. Például minden dolgozó kap havonta 12 000 forint melegétel-utalványt fixen;
 - a munkáltató bizonyos csoportokat megkülönböztet, és a csoportoknak különböző mértékű juttatást ad. Például a felsővezetők az étkezési utalvány mellett részesülnek évi háromszor 7150 forint ajándékutalványban is;
 - a munkáltató azonos feltételekkel és azonos módon ad juttatást, de az alkalmazott szabadon választhat a juttatási formák között. Ez tulajdonképpen a cafeteriarendszer;
 - a munkáltató a cafeteria rendszerben is képezhet különböző csoportokat, amelyeknek különböző értékben ad juttatást.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Jövedéki termék értékesítése fesztiválon

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

2017 előtt kötött céges biztosítások adója

Surányi Imréné

okleveles közgazda

SZÉP-kártya 2024.01.01-től

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink