hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Bér, nyugdíjas munka, cafeteria, ekho - kalkulátorok 2009-ben

  • dr. Marosi Andrea

A 2009-es jogszabályváltozások alapján az Adózóna frissítette kalkulátorait és az alkalmazásukhoz szükséges útmutatókat. A bérek, bérköltségek, illetve a béren kívüli juttatások kiszámítására számoljon a bér, cafeteria, illetve az ekho-kalkulátorainkkal.

Bérkalkulátor

Bérkalkulátor 2009.
Számoljon az Adózóna kalkulátorával!
A bérkalkulátor a bruttó munkabér alapján meghatározza a munkavállaló adó és járulék terheit, a munkavállaló nettó keresetét és a munkaadót terhelő kötelezettségeket. A kalkulátor hasznos lehet a bértárgyalásokon, valamint különböző gazdasági számítások esetében. A bérkalkulátor tartalmazza az adójóváírást és a gyermekek számától függő családi kedvezményt is. A számítás a havi adatok alapján készül, de figyelembe veszi a nyugdíjbiztosítási járulékfizetési felső határt, melynek elérése után a havi nettó kereset is módosul. 2009. évben a nyugdíjbiztosítási járulékfizetési felső határa 7.446 ezer forint. Más, jelentős változás nem történt 2009. január 1-jétől a béreket terhelő közterhek meghatározásában. A bérkalkulátor adatai tájékoztató jellegűek. A szakképzési hozzájárulás (amely alól továbbra is mentesül az egyéni vállalkozó saját magára nézve), a munkaadói járulék alapja a társadalombiztosítási járulék, a munkavállalói járulék alapja az egészségbiztosítási járulék lett 2009 január elsejétől. Az evás vállalkozások által munkaviszonyban foglalkoztatott munkavállalók esetében eltérő a számítási módszer. Így a szakképzési hozzájárulás mértéke magánszemélyenként havonta a tárgyhónap első napján érvényes minimálbér kétszeresének 1,5 százaléka. 

Bérkalkulátor nyugdíjasoknak 

Bérkalkulátor nyugdíjasoknak 2009.
Számoljon az Adózóna kalkulátorával!
Ez a bérkalkulátor a nyugdíjas munkavállalók részére készült. A nyugdíjas munkavállalók nettó keresetének meghatározása különbözik az aktív korú munkavállalók nettó munkabér meghatározásától. Ennek oka az, hogy a nyugdíj adóterhet nem viselő járandóságnak minősül az adózásban, mely azt jelenti, hogy az adó meghatározásánál figyelembe kell venni, de a rá jutó adót nem kell megfizetni. Igaz, így a nyugdíj összege a 18 százalékos kedvezményes adókulcs alá tartozó összeget csökkenti és hatással van az adójóváírás összegére is. A számításnak két induló adata van, a bruttó munkabér és a havi átlagos nyugdíj összege. A családi kedvezményt (eltartotti létszám legalább három fő) az életkori sajátosság miatt nem veszi figyelembe a számítás. A havi átlagos nyugdíj összegének meghatározásakor a 13. havi nyugdíjat és a nyugdíj-kiegészítést is figyelembe kell venni.
A számítás eredménye a felhasználók tájékoztatását szolgálja.

Cafeteria kalkulátor

Cafeteria-kalkulátor 2009.
Számoljon az Adózóna kalkulátorával!
Ez a kalkulátor az adómentesen adható béren kívüli juttatások révén realizálható adó- és járulék megtakarítások számszerűsítésére szolgál, illetve – ezzel párhuzamosan – kimutatja a munkavállaló által elérhető nagyobb nettó jövedelmet. Ha a munkáltató él a béren kívüli juttatások lehetőségével, akkor – rendszerbe foglalva ezeket - ennek a rendszernek az a jellemzője, hogy egy étlaphoz hasonlóan választható elemeket tartalmaz. A különböző ösztönzési elemek választási lehetősége miatt nevezte el a szaknyelv „cafeteria”-nak ezt a béren kívüli juttatási formát. A munkáltató által felkínált lehetőségekből a munkavállalók sa¬ját igényeik szerint szabadon állíthatják össze az igényelt juttatásokat, ezért az általában igen népszerű. A korábbi évek keretszabályozása 2008. év végén megszűnt. 

Fő jutatási formák: 

- Önkéntes nyugdíjpénztári befizetés
- Egészségpénztári befizetés
- Önsegélyező pénztári tagdíjátvállalás
- Iskolakezdési támogatás
- Üdülési csekk
- Ingyenes vagy kedvezményes számítógép- és internet használat
- Művelődési intézményi szolgáltatás
- Helyi utazási bérlet
- Étkezési hozzájárulás
- Üzleti ajándék és reprezentáció.Iskolarendszerű képzés. 

Az egyes juttatási elemek csak meghatározott mértékben vehetők adómentesen igénybe. Ezek a mértékék a mindenkori minimálbér alapján kerültek meghatározásra vagy összegszerűen szerepelnek a személyi jövedelemadó törvényben. Ha a munkáltató az adómentesen adható keretet túllépi, akkor az adóköteles adóalap után 54 százalék szja-t kell fizetnie. A kalkulátor választási lehetőséget tartalmaz a bérként adható jövedelem és az adómentesen adható juttatások között. Ha a bérfejlesztést adómentesen adható juttatásból is biztosítja a munkáltató, akkor a bevezetés évében már jelentkeznek a kedvező hatások, melyek megismétlődnek minden évben, amíg létezik ez a rendszer. Ha a jelenlegi szabályozás szerinti 400 ezer Ft/fő/év keretösszeget már elérték, akkor nincs további lehetőség az adómentes bérfejlesztésre. A cafeteria rendszernek is van költsége, de az elég alacsony. A kalkulátor 4 százalékos költséghányaddal számol. A számítás eredménye a felhasználók tájékoztatását szolgálja. 

Ekho-kalkulátor

Ekho-kalkulátor 2009.
Számoljon az Adózóna kalkulátorával!
Az ekho-kalkulátor felhasználható a különböző forrásból származó kifizetések megtervezésére és a különféle variációk eredményének kiszámítására.
Az ekho-kalkulátor két részből áll. Egyrészt egy bérkalkulátort tartalmaz, mely a bérjellegű kifizetések közterheinek, vállalati költségének és kifizetésre kerülő nettó összeg meghatározására szolgál, másrészt az ekho-törvény szerint adózó rész adózását tartalmazza. A számítás havi szinten összegzi a kétfajta adózás eredményét. 2009. január 1-jétől - munkaviszony esetében - havonta legalább a minimálbér után az általános szabályok szerint meg kell fizetni a személyi jövedelemadót és a járulékokat. E feltételt nemcsak a munkaviszonyból, hanem más kifizetőtől származó jövedelemmel is - lehet teljesíteni, ha a munkavállaló a munkáltatójának (kifizetőjének) ezt igazolja. A biztosítási kötelezettséggel járó jogviszony időtartamát is figyelembe kell venni a 15 százalékos ekho-alap megállapításakor. Ha az adott ekho-alap meghaladja az említett időtartam és a járulékfizetés napi felső határa szorzatának összegét, a meghaladó részre már nem a 15, hanem az alacsonyabb, a 11,1 százalékos (3,9 százalék munkavállalót terhelő nyugdíjjárulék nélküli) ekho-mértéket kell alkalmazni. A számítás eredménye a felhasználók tájékoztatását szolgálja. 












Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Műtéti költség adózása munkaviszonyban

Nagy Norbert

adószakértő

Részmunkaidőre váltás

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Cégautóval kapcsolatos áfalevonás.

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink