hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Béren kívüli juttatás: diszkriminálhat a munkaadó?

  • adozona.hu

Megkülönböztetheti-e egy cég a munkavállalóit, amikor a béren kívüli juttatások kiosztásáról dönt? Saját vállalkozás ügyvezetőjeként kaphat-e valaki cafeteriát? Olvasóink kérdéseire az Adózóna cafeteria-szakértője, Domonkos Rita, a Sodexo munkatársa válaszol.

Nem kaptam cafeteriát, pedig heti 40 órára voltam bejelentve nyugdíjasként, miközben volt kollégám, akit szintén nyugdíjasként, biztonsági munkatársnak vettek fel, később megkapta a béren kívüli juttatást. A cég szerint mi nem ugyanolyan jogokkal rendelkező munkavállalók vagyunk, mint a más beosztásban dolgozók. Megkülönböztethet-e a cégvezetés így, és visszamenőlegesen is követelhetjük-e a cafeteria meg nem fizetése miatt kiesett összeget?

Számoljon itt!
A béren kívüli juttatásokkal kapcsolatos számításokat végezze el az Adózóna cafeteria-kalkulátorával!
Nem csak a cafeteriarendszerekre, hanem bármely béren kívüli juttatással kapcsolatban érvényes az a szabály, hogy a munkáltató nem válogathat a dolgozók között szabadon. Ugyanakkor kétfajta lehetősége is van; vagy mindenkinek azonos összegben juttat azonos juttatásokat, vagy különbséget tehet csoportok között (beosztás, vezetői szint, munkaidő, a cégnél eltöltött idő stb. szerint), de ebben az esetben a feltételeket szabályzatban kell rögzíteni, és az valamennyi dolgozó számára hozzáférhetővé kell tenni. Javaslom, hogy kérje el a munkáltatójától az erre vonatkozó szabályozást.

A törvényben annyit találtam, hogy minden munkavállalónak jár cafeteria. Közalkalmazottként dolgozom 19 éve, most 5 hónapja dolgozom, előtte gyeden voltam. Múlt héten osztották ki az ajándékutalványokat, én és a kolleganőm nem kaptunk, mivel nincs meg a tényleges 6 hónapunk. Hol találom meg a pontos szabályozást, illetve mit tehetek?

A munkáltató valóban dönthet úgy, hogy bizonyos feltételekhez köti a béren kívüli juttatásokra való jogosultságot. Ezek lehetnek például a próbaidő lejárta, bizonyos mértékű minimális eltöltött idő a cégnél. Általános gyakorlat az is, hogy az állományban lévő, de valós munkavégzést nem folytató munkavállalókat (például táppénzen, gyeden levőket, munkavégzés alól felmentetteket) is kizárják a juttatásokból. A szabályozást a munkáltatónak kell elkészítenie és hozzáférhetővé tennie a munkavállalók számára.

Most induló vállalkozásomnak (egyszemélyes kft.) tulajdonosa és ügyvezetője is leszek egyben. Igénybe vehetem cafeteria rendszer szolgáltatásait így, azaz hogy nem leszek alkalmazott? 

A béren kívüli juttatások munkáltatói-munkavállalói jogviszonyhoz kötöttek. Mivel a tulajdonos nem lesz alkalmazott, ez a munkáltatói-munkavállalói jogviszony nem áll fenn, így nem jogosult az adómentes juttatásokra.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

EU-s számla áfásan

Bunna Erika

adótanácsadó

Magyar–Japán egyezmény

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink