hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Mi lesz az adó- és nyugdíjrendszerrel?

  • adozona.hu

„Olyan, mint zsákban táncolni” – jellemezte a jelenlegi helyzetet Gyurcsány Ferenc a parlament tavaszi ülésszakának első napján, napirend előtti felszólalásában. A miniszterelnök ismertette a kormány gazdaságélénkítő csomagjának elemeit.

Az átalakítások során növeljük az ország gazdasági növekedésében rejlő potenciált, növelni kell a foglalkoztatást 57-ről 65-70 százalékra. Olyan programot raktunk össze az elkövetkező 3-4 évre, ami lehetővé teszi, hogy Magyarország bevezesse az eurót – kezdte a kormányfő. Elmondta: az egyensúly megőrzéséhez idén - a korábban tervezetthez képest - 200-220 milliárd forinttal kevesebbet költhet az állam. Ez az összeg jövőre 550, 2011-ben pedig 650 milliárd forint lesz. A miniszterelnök arra is kitért, hogy a banki jelentések szerint a lakossági megtakarítások mértéke nő, ami egyfelől jó, másfelől azt is jelenti, hogy a jövőben a belső piacokon is nehéz lesz eladni, értékesíteni. A miniszterelnök azt is hozzátette, átfogó, eddig halogatott szerkezetváltásra van szükség. Gyurcsány Ferenc szerint öt területen kell változtatásokat kezdeményezni: az adó-, a szociális-, a nyugdíjrendszer, gazdasági támogatás-politika és a politikai-közjogi ügyek terén.

Adórendszer átalakításának célja, hogy „jobban megérje dolgozni, munkából keresethez jutni” – mondta a parlament tavaszi ülésszakának első napján. A kormányfő hangsúlyozta, amit a korábban szivárogtatott információk alapján már tudni lehetett: a munkabérre rakodó adókat csökkentik, más adókat pedig ezzel arányosan növelnek. „Nem mondhat le az állam a nagy adóbevételekről”- hangsúlyozta a miniszterelnök, aki hozzátette: nincs szó általános adócsökkentésről. 2009-et az adóbevételek szempontjából semleges év lesz, majd 2010-ben „pár tízmilliárddal” az adózók jobban járnak.

A személyi jövedelemadó sávhatárát 1,7 millióról 3 millióra tolnák ki, ahol is 18 százalék helyett 19 százalékkal adóznának az érintettek. Ez az adózók 85-87 százalékát érinti. Azt is hozzátette Gyurcsány Ferenc: azok sem fognak rosszul járni, akik eddig 1,7 milliós határ mellett adóztak 18 százalékkal, mert változik az adószámítása szabály. Három millió forint felett 36 helyett 38 százalékkal adóznak majd az érintettek.

A munkaadói járulék 32 százalékról 27 százalékra csökken, ellenben az egészségügyi hozzájárulás nem nő 1950 forintról a korábban sejtett 5100 forintra. A 2006-ben bevezetett 4 százalékos különadó megszűnik. A társasági nyereségadó azonban 16-ról 19 százalékra emelkedik.

Az áfa a most 20 százalékos forgalmi adóval terhelt körben 23 százalékra nő, az emelés azonban nem érinti az 5 százalékkal adózó termékeket (gyógyszer, könyv, újságok, vakok segédeszközei). A jövedéki adó is emelkedik, terméktől függően 3-7 százalékkal.

A kormányfő azt ígérte: egyszerűsítik az adórendszert, szélesítik az adóalapokat, csökkentik a kedvezményeket. Hogy ez mely mentességeket érinti, az egyeztetés után derül majd ki. „Végig kell menni ezen az úton, meg kell beszélni”- mondta Gyurcsány Ferenc. A magyar adórendszer ebben a régióban versenyképes lesz – hangsúlyozta a kormányfő.

A szociális támogatás rendszerét is átalakítaná a kormány, a célzott támogatáspolitikára helyezve a hangsúlyt. Kiderült, hogy a családi pótlékot a magas jövedelműektől sem akarják elvenni, s a három vagy többgyermekesek adókedvezményét sem veszik el. Adóalapot növelő, de nem adózó jövedelem lesz a családi pótlék, s ilyenek lesznek a mindenkinek egyformán járó támogatások is: az anyasági, illetve a gyermeknevelési támogatás – mondta felszólalásában a kormányfő. A gyedhez fél év helyett 12 hónap munkaviszony kellene a jövőben, és csak annyi időre járna ez a támogatás, amennyi ideig előtte a gyermek édesanyja dolgozott.

A nyugdíjrendszer átalakítását három pontban foglalta össze a terveket. Az 1997-es utáni mély, lényeges átalakítást vezetett be a kormányfő. A 13. havi nyugdíj összege beépülne a nyugellátásokba, azt követően pedig az újonnan nyugdíjba vonulóknak már nem járna ez a járandóság. A svájci indexálás rendszerére is módosítás vár. „Együtt sírjunk és együtt nevessünk”- mondta a miniszterelnök. Ha a gazdaság 2 százaléknál kisebb mértékben nő, vagy éppen nem stagnál, akkor a nyugdíjakat is csak az inflációval korrigálnák, amennyiben a növekedés meghaladja a 2 százalékot, akkor a nyugdíjasok járandóságára is emelés vár. A már szintén egy hete ismert információt is megerősítette a kormányfő beszéde: 2016-tól, évente négy hónappal emelik a nyugdíjkorhatárt, amíg el nem érik a 65 éves határt. A miniszterelnök azt mondta: a nyugdíjrendszer fentiek szerinti átalakítása érthetővé teszi, hogy 2050-ig garantálva legyen a nyugdíjak kifizetése.

A kormány arról is tárgyal, hogy legalább nyolcvan százalékban magyar eredetű élelmiszert és mezőgazdasági terméket forgalmazzanak Magyarország legnagyobb áruházláncaiban. Erről egy-két héten belül megállapodás születhet - közölte Gyurcsány Ferenc miniszterelnök hétfői napirend előtti felszólalásában.

Gyurcsány Ferenc azt mondta, hogy két hát múlva nyújtják be a parlamentnek törvénytervezeteket.









Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Közhatalmi tevékenység díjának továbbhárítása – Áfa 2

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Fővárosi ipa-mentesség

Antretter Erzsébet

adószakértő, igazgató

Niveus Consulting Group Kft.

Járulékfizetés táppénz alatt

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink