hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Eva-változások 2009-ben: cégautóadó, szigorúbb nyilvántartás és adóelőleg

  • dr. Marosi Andrea

Számlamegőrzési kötelezettsége megsértése miatt magasabb mulasztási bírsággal sújtható az evás az idei évtől. Ugyanez vonatkozik arra is, aki alábecsüli a befizetendő adóelőleget. Miért éri meg mégis evásként adózni?

A kis- és középvállalkozások adminisztrációs terhének csökkentésének és az adófizetési morál javításának céljából Magyarországon 2003-ban bevezették az egyszerűsített vállalkozói adót, azaz az evá-t. A bruttó 25 millió forintos árbevétel-határt meg nem haladó vállalkozások nyilvántartási kötelezettségei és adóterhei így csökkenhettek, bár a 2009-es változások ezt kicsit megcáfolják, így az evások számának valamelyest csökkenése várható 2009-ben. Adóelőleg-fizetés tekintetében az evás vállalkozó negyedéves bevalló lesz, vagyis az adóév első három negyedévére adóelőleget kell fizetni a negyedévet követő hónap 12-éig, majd ezt az adóelőleget ki kell egészíteni december 20-áig az adóévben a számításaink szerint várhatóan fizetendő adó 90 százalékára. Arra ügyeljünk, hogy aki ezt legalább 5 százalékkal alábecsüli, azt mulasztási bírsággal büntethetik, és erre sajnos nem mentség, ha a vállalkozásnak nincs pénze ezt elutalni.
EVA: Bejelentkezés feltételei és kizáró okok
 Ami az evával kapcsolatban nagyon fontos, hogy az eva alá történő belépés feltétele a legalább kétéves, folyamatos és tényleges bevételtermelő vállalkozási múlt, évenként legfeljebb bruttó 25 millió forintos bevétellel. Nyilatkozni kell, bár igazolni nem, hogy semmilyen adóhatósági kötelezettsége nincs az áttérés időpontjában, és feltétel még, hogy az adózónak belföldi pénzforgalmi számlával kell rendelkeznie. Mivel az eva-adóalanyiság megszűnik a bruttó 25 millió forintos értékhatár átlépésével, ezért vigyázni kell a számlánkon megadott időpontokra, hiszen a teljesítési időpont megelőzheti azt az időpontot, amikor a bevételt számba kell venni, és így kicsúszhatunk az evás bruttó 25 millió forintos értékhatárból. Nem választhatják az evát azok, akik a jövedéki törvény hatálya alá tartoznak (ásványi olajjal, alkohollal, dohányáruval kereskednek), akiknek a tevékenységéhez a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének vagy a Szerencsejáték Felügyeletnek az engedélye kell (biztosítási, pénz- és tőkepiaci vagy szerencsejáték tevékenységgel foglalkoznak). A választás négy évre szól, tehát kilépésre 2013. január 1-ig nincs lehetőség, legfeljebb akkor, ha a cég kiesik az eva körből, például új tag szerez 50 százalékot meghaladó részesedést a cégben, vagy köztartozásokat halmozunk fel.
Az evások adója 2009-ben is a bruttó árbevétel 25 százaléka.

Az eva megfizetésével a vállalkozó egyszerre háromféle adókötelezettségét tudja le: 

- egyéni vállalkozók esetében a vállalkozói személyi jövedelemadót, a vállalkozói osztalékadót vagy átalányadót és az általános forgalmi adót;
- jogi személyek és jogi személyiség nélküli gazdasági társaságok esetében a társasági adót, a tagnak juttatott osztalék utáni személyi jövedelemadót, a vállalkozásból kivont jövedelem utáni személyi jövedelemadót és az általános forgalmi adót (független attól, hogy a végzett tevékenység tárgyi adómentes, közösségen belüli adómentes, 5 vagy 20 százalékos);
- nem adó ugyan, de nem kell szakképzési hozzájárulást fizetni az eva-alany tevékenységében személyesen közreműködő tagja, illetve az alkalmi munkavállalói könyvvel foglalkoztatott személy után sem.

Azt se felejtsük el, hogy ha a vállalkozónak nincs a cége mellett olyan munkaviszonya, amely a heti 36 órát meghaladja, akkor ugyanúgy fizetnie kell a minimum járulékalap után a járulékokat, mintha nem evás vállalkozó lenne. Ha viszont van, akkor a járulékalap az eva-alap 4%-a, ez után kell a járulékokat megfizetni.  Aki eva hatálya alá jelentkezik, ne felejtse el, hogy az eván kívül számolnia kell még egy adófizetési kötelezettséggel, az iparűzési adóval, amely általában a bruttó bevétel 1-2 százaléka. Az evázni kívánó betéti társaságok és közkereseti társaságok választhatnak, hogy továbbra is kettős könyveléssel, vagy pedig az egyszerűbb módszerrel, az úgynevezett bevételi nyilvántartással tesznek eleget majd az eva adózási szabályainak. A bevételi nyilvántartás választása esetén 2009-től a cégből bármikor ki lehet venni osztalékjövedelmet (kivéve, ha alkalmazottként munkabért, megbízási díjat, vagy személyesen közreműködő tagként tagi jövedelmet veszünk fel), nem kell megvárni az évben egyszer esedékes osztalékfizetés időpontját, hiszen beszámolót sem kell készíteni, amely alapján hagyományos osztalékot lehetne jóváhagyni, viszont az evára való átálláskor 25% szja kulccsal le kell adózni az évek során 2008.december 31-ig felgyülemlett (cégből ki nem vett) eredményt.

Evás cégautóadó

Fontos változás a cégautó adóval kapcsolatban, hogy e tekintetben szűkül az eva által kiváltott adók köre, mivel 2009. február elsejét követően az eva megfizetése már nem váltja ki a vagyonadóként megfogalmazott cégautó adó megfizetését. Így az eva alanyokra is vonatkozik az, hogy a cégautó adó szabályozása a személyi jövedelemadó törvény helyett a gépjárműadóról szóló törvénybe került át. 

Természetesen az továbbra is igaz, hogy mivel az evás egyéni vállalkozó költséget nem számolhat el, a gépjármű adó (teljesítményadó) fizetés alól nem, de a cégautó adó megfizetése alól mentesül. (A lízingelt cégautó adóját a lízingbe vevő fizeti.) 

Ami még fontos: az evás társas vállalkozásoknak – ahogy minden társas vállalkozásnak – kivétel nélkül meg kell fizetniük a cégautó adót!

Szigorúbb nyilvántartási kötelezettség

2009-től a törvény szigorítja az evások nyilvántartási kötelezettségét azzal, hogy előírja az eva-alany összes beszerzéséhez és az igénybe vett szolgáltatásokról szóló számláinak megőrzését. 2009 februárjától az elévülésig, azaz a bevallást követő ötödik év végéig kell ezeket megőrizniük. Ha az adózó e kötelezettséget megsérti, az áru, valamint az igénybevett szolgáltatás értékének 20%-áig terjedő mulasztási bírsággal sújtható! 

Ne felejtsük el, hogy a megőrzési kötelezettség a rontott számlákra is vonatkozik!

Eva: be-és kijelentkezés

Az egyszerűsített vállalkozói adóról szóló 2002. évi XLIII. törvény hatálya alá a 2009. évre új adózóként bejelentkezhet az egyéni vállalkozó; a jogi személyek közül a Kft, a szövetkezet, a lakásszövetkezet, a végrehajtói iroda, az ügyvédi iroda, a közjegyzői iroda, a szabadalmi ügyvivői iroda, az erdőbirtokossági társulat és a jogi személyiség nélküli gazdasági társaság, azaz a betéti társaság és a közkereseti társaság. Az eva törvény hatálya alá újonnan bejelentkező adózóknak a 2009. évre vonatkozóan az egyszerűsített vállalkozói adózás választását 2008. december 1-je és 20-a között, a székhelyük szerint illetékes APEH regionális igazgatóságon kellett bejelenteniük. Természetesen, akik már 2008-ban is az eva szerint adóztak és azt a továbbiakban is folytatni kívánják, azoknak nem kellett újra bejelentkezniük. Az eva alá belépő vállalkozók új adószámot kapnak, ami megegyezik a régivel, csak a kilencedik adószám cserélődik egyesről vagy kettesről hármasra, ez a vállalkozói igazolvány cseréjével jár, ami bár kötelező, de illetékmentes. 

Azok a 2008. évben az eva hatálya alá tartozó adózók, akik a 2009. adóévben adókötelezettségeiket nem az eva alanyra vonatkozó rendelkezések szerint kívánják teljesíteni, ezen irányú bejelentésüket 2008. december 1-je és 20-a között a székhelyük szerint illetékes APEH regionális igazgatóságon kellett megtenniük.
Amennyiben megszüntetjük, vagy ha az előírt feltételeknek nem felel meg vállalkozás, az eva-alanyiság akár évközben is megszűnhet.
Szintén megszűnik számla- vagy nyugtaadási kötelezettség elmulasztása miatt kiszabott bírság esetén, tehát ha már beléptünk az evába, nem érdemes kockáztatni. A belépéshez hasonlóan jól gondoljuk meg a – a saját szándékból történő – kilépést is, mivel azt követően négy évig nem térhetünk vissza.


Szóka Károly
Nyugat-magyarországi Egyetem, Közgazdaságtudomány Kar
Pénzügyi és Számviteli Intézet

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kft.-tulajdonos lehet-e katás egyéni vállalkozó?

Adózóna  szerkesztőség

kérdések és válaszok

Munkaügyi nyilvántartás

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

EPR-díj számviteli elszámolása

Kneitner Lea Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink