hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Munkaviszony megszűnése és különbségek a teljes-, illetve a részmunkaidő között

  • adozona.hu

Mekkora a könyvelőt ebben a státuszában milyen (anyagi) felelősség terheli az APEH felé, ha alkalmazotti státuszban van? Mi a különbség a 4, 6 illetve a 8 órás munkaviszony között? Olvasóink kérdéseire Horváth Linda, az Adózóna munkajogásza válaszol.

Munkáltatómnál alkalmazotti jogviszonyban vagyok alkalmazásban, könyvelő munkakörben. A könyvelőt ebben a státuszában milyen (anyagi) felelősség terheli pl. az APEH fele, mert a munkáltatóm burkoltan a tudtomra adta, hogy engem teljes felelősség terhel. Az okmányirodánál ő van bejelentve, Én a bevallásokon az " ügyintéző neve " alatt szerepelek. A munkáltatóm egyéni vállalkozó.

Tekintettel arra, hogy Ön alkalmazotti státuszban van a munkáltatójánál, így Önre az Mt. általános felelősségi szabályai vonatkoznak. Szándékos károkozás esetén köteles a teljes kárt megtéríteni, gondatlan károkozás esetén pedig a kártérítés mértéke az egy havi átlagkeresetének 50 százalékáig terjedhet. Ez a mérték azonban a munkaszerződésében megemelhető másfél havi átlagkereset erejéig. A megbízási jogviszonyban foglalkoztatott könyvelők felelősségére kiterjed a Magyar Könyvelők Országos Egyesülete által kötött kollektív felelősségbiztosítás.

Közalkalmazotti jogviszonyban állok határozott időre X kolléganő szülését, illetve az azt követő Gyed-gyes idejére vettek fel, "helyettesítő állásra". A kolléganő másodszor is szült, vagyis újabb Gyed-Gyes-lehetőség miatt van távol közel 4 éve. Most anyai örömök elé nézek én magam is. Kérdésem ezzel kapcsolatos. Mivel - várhatóan - hamarosan én is betegállományba, majd szülési szabadságra, stb megyek, az én helyemre is vehetnek fel helyettesítőt? Ha igen, akkor az én munkaviszonyom automatikusan megszűnik? Egyáltalán a határozott idejű (kolléganő Gyed- ill. Gyes idejére szóló időtartamra) közalkalmazotti jogviszonyom meddig tartható fenn, ha gyakorlatilag nem dolgozom az előbb említett, várható kiesés miatt? Jogosult leszek a gyed-re, majd a gyes-re?

Az Ön munkaviszonya csak a határozott idő lejártával szűnik meg automatikusan, azaz akkor amikor az elődje visszajön dolgozni. Az Önt helyettesítő munkába állása nem befolyásolja a jogviszonya fennállását. A jogviszonya fennállását az sem érinti, hogy Ön ténylegesen nem dolgozik, ilyenkor passzív állományba kerül, de jogviszonya továbbra is fennmarad. A GYES, illetve GYED-re pedig a biztosítási jogviszonyától függően az általános szabályok szerint jogosult, a fentiek ezt nem befolyásolják.

Szíveskedjék kifejteni (lehetőleg a pontos jogszabályhelyekre hivatkozva), hogy mi a különbség a 4, 6, illetve 8 órában történo munkavégzés esetén a közterhek (munkavállalói oldal és munkáltatói oldal egyaránt érdekel) és a nyugdíjjogosultság tekintetében

A munkáltatói, illetve munkavállalói járulékok százalékos összegét a társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetéről szóló 1997. évi LXXX. Törvény 19. § szakasza tartalmazza. A járulékokat a %-os mértéknek megfelelően a munkabérből számítják ki. Ennek megfelelően a munkabér összege az ami meghatározó , így nem releváns az, hogy ezt 4, 6 vagy 8 órás munkával keresi meg a munkavállaló. A nyugdíjjogosultsággal kapcsolatban a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény az arányos szolgálati idő számítást írja elő és a napi 8 óra rendes munkaidőt tekinti alapidőnek.

Gyesről a munkába visszatérő anyukaként igényelhető-e a Start Plusz kártya részmunkaidős foglalkoztatás esetén is?

A munkaadó a Start Plusz kártya által biztosított járulékfizetési kedvezményre abban az esetben jogosult, ha a foglalkoztatás időtartama a harminc napot meghaladja, és a munkaidő legalább a napi négy órát eléri. Nem érvényesíthető a kedvezmény, ha a foglalkoztatásra irányuló jogviszony bármilyen okból nem éri el a 30 napos időtartamot, vagy ha a napi munkaidő négy óránál kevesebb.




Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Átalányadózó őstermelő

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Őstermelő helyi iparűzési adó 2023

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Őstermelő iparűzési adó megosztása

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink