hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Munkaviszony megszűnése GYES, betegállomány

  • hvg.hu

Mekkora anyagi felelősség terheli a könyvelőt, ha bejelentett alkalmazott? Mikor szűnik meg automatikusan a munkaviszony? Igényelhető-e Start Plusz kártya részmunkaidőben? Olvasói kérdésekre Horváth Linda, az Adózóna munkajogásza válaszol.

Munkáltatóm, aki egyéni vállalkozó, könyvelőként alkalmaz. Milyen (anyagi) felelősség terhel például az APEH-hel szemben? Munkáltatóm burkoltan a tudtomra adta, hogy teljes körű a felelősségem. Az okmányirodánál ő van bejelentve, én a bevallásokon az "ügyintéző neve " alatt szerepelek. 

Tekintettel arra, hogy Ön alkalmazotti státuszban van a munkáltatójánál, így Önre az Mt. általános felelősségi szabályai vonatkoznak. Szándékos károkozás esetén köteles a teljes kárt megtéríteni, gondatlan károkozás esetén pedig a kártérítés mértéke az egy havi átlagkeresetének 50 százalékáig terjedhet. Ez a mérték azonban a munkaszerződésében megemelhető másfél havi átlagkereset erejéig. A megbízási jogviszonyban foglalkoztatott könyvelők felelősségére kiterjed a Magyar Könyvelők Országos Egyesülete által kötött kollektív felelősségbiztosítás.

Közalkalmazotti jogviszonyban állok, határozott időre, X kolléganő szülésének és gyed-gyesének idejére vettek fel, "helyettesítő állásra". Most anyai örömök elé nézek én magam is. Az én helyemre is vehetnek fel helyettesítőt? Ha igen, akkor az én munkaviszonyom automatikusan megszűnik? Egyáltalán, a határozott idejű közalkalmazotti jogviszonyom meddig tartható fenn, ha nem dolgozom az említett, várható kiesés miatt? Jogosult leszek a gyed-re, majd a gyes-re?

Az ön munkaviszonya csak a határozott idő lejártával szűnik meg automatikusan, azaz akkor, amikor az elődje visszajön dolgozni. Az önt helyettesítő munkába állása nem befolyásolja a jogviszonya fennállását, ahogyan az sem, hogy ön ténylegesen nem dolgozik. Ilyenkor passzív állományba kerül, de jogviszonya továbbra is fennmarad. A gyesre, illetve gyedre pedig a biztosítási jogviszonyától függően, az általános szabályok szerint jogosult, a fentiek ezt nem befolyásolják.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Növénybiztosítás díjbekérő, számla?

Nagy Norbert

adószakértő

Autóbérlés 3. országbelinek

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink