hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Szigorúbban büntetik az adócsalókat Németországban

  • MTI

Minden idők eddigi legnagyobb németországi adócsalási botránya után jelentősen megszigorították az országban az adócsalókra kiszabható büntetéseket.

 A német szövetségi bíróság (BGH) szerdán nyilvánosságra hozott döntése alapján az ötvenezer eurónál nagyobb összegű adócsalásért a bíró mérlegelése alapján kiszabható lesz a börtönbüntetés, 100 ezer euró felett pedig kötelezően szabadságvesztéssel kell sújtani az elkövetőt. Az utóbbi esetben is van azonban mód arra, hogy a bíró próbaidőre felfüggessze a büntetést. 1 millió euró felett már a felfüggesztés sem jöhet szóba. 

Az eddigi rendelkezések alapján általában tetemes pénzbüntetés járt az adócsalásért, börtön csak a legsúlyosabb esetekben. Az elmúlt hónapok botrányai után azonban mind több követelés hangzott el a kiszabható ítéletek szigorítására, s a karlsruhei bíróság most eleget tett ezeknek. A szigorítás első nagy áldozata a német posta volt vezetője, Klaus Zumwinkel lehet. Épp Zumwinkel többmilliós adócsalási manipulációi miatt tört ki az év elején a hírhedt liechtensteini adócsalási botrány, s az elnök - a kormány nyomására is - lemondásra kényszerült. Bírósági tárgyalása jövő januárban kezdődik, s a vád alapján - illetve a mostani döntés nyomán - nem sok jóra számíthat, bár szerdai sajtóértesülés szerint még nyílhat számára egy "kiskapu". Egy korábbi bírósági ítélet szerint ugyanis most csak a 2002 és 2006 között elkövetett adócsalások miatt kell bűnhődnie, s ezek nagysága az eddigi számítások szerint hajszállal az 1 millió alatt marad. Az általa 2001-ben elkövetett 214 ezer eurós adócsalást már elévültnek tekintik. 

2008. január 30-án lépett életbe az elévülés Zumwinkel esetében, s egy nappal később vették ideiglenes őrizetbe a posta vezetőjét a hatóságok által kiszimatolt adócsalás miatt. 

A németországi botrány ezt követően hatalmasra duzzadt. A gyanú szerint több száz német állampolgár - köztük több vezető beosztású gazdasági menedzser - helyezett el adózás nélküli pénzeket liechtensteini bankok, illetve alapítványok számláin. Jelenleg is folyik a vizsgálat, s a következő évben több bírósági tárgyalás várható.



Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Növénybiztosítás díjbekérő, számla?

Nagy Norbert

adószakértő

Autóbérlés 3. országbelinek

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink