hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Negatív jövedelemadó Szlovákiában

  • adozona.hu

Ha a szlovák törvényhozás megszavazza, mintegy 180 ezer minimálbéren vagy alacsony fizetésért dolgozó szlovák munkavállaló kaphat havi rendszerességű „foglalkoztatási bónuszt” az államtól. A pénzügyminisztérium a javaslattól a foglalkoztatottság növekedését várja – írja a Spectator szlovák híroldal.

A minimálbért keresők jelenleg sem fizetnek jövedelemadót. Azonban, ha a tervezet megvalósul, negatív adóra lesznek jogosultak, amit az állam havi juttatás formájában folyósít majd nekik. A „foglalkoztatási bónusz” összege mai áron számolva 209 korona lesz. Az első kifizetések 2010 tavaszán kezdődnének majd, és azokra mindazok jogosultak, akik egy adott évben legalább hat hónapig munkaviszonnyal rendelkeztek. A kabinet a kezdeményezésre olyan járulékos szociális segélyként tekint, ami azokat támogatja, akik „szeretnének előrelépni, de nincs lehetőségük jobban fizetett állást találni”. A javaslat mögött az a szándék húzódik meg, hogy csökkentsék a tartós munkanélküliséget, és álláskeresésre ösztönözzék azokat, akik eddig kizárólag állami segélyből tartották fent magukat – áll a kormányzati előterjesztésben. Idén nyáron 278.000 munkanélkülit tartottak nyilván Szlovákiában, akik közül 151.000-en tartósan állástalanok voltak.

Az ellenzék kritikával illette a tervezetet, mert az nem vonatkozik az önfoglalkoztató vállalkozókra. Ezért Ivan Mikloš, a kereszténydemokrata politikus, volt pénzügyminiszter a jogszabály ilyen irányú kiterjesztésére tett javaslatot. Szintén kritikára adott okot, hogy az eredeti javaslat 8690 koronás minimálbérrel számolt, azonban időközben az 8900 koronára emelkedett, ezzel párhuzamosan a negatív adó összefe pedig 174 koronára csökkenne.

Egyes munkaadói szervezetek azért kritizálják a javaslatot, mert álláspontjuk szerint az nem jelent elég motiváló erőt az alacsony képzettségű dolgozók számára. Ehelyett a Szlovák Üzleti Szövetség és a Szlovák Munkáltatók Uniója – bár utóbbi rábólintott a foglalkoztatási bónuszra – inkább adó- és járulékcsökkentéseket szorgalmaznak, miközben a segélyt elsősorban a pályakezdők, a munkaerő-piacra frissen belépők esetében helyeslik. 

Forrás: Human Rent press
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kisüzemi bortermelés

Laczi Ferenc

igazságügyi jövedéki szakértő

Kölcsön kamat

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink