hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Gyurcsány a 13. havi nyugdíjról, gyesről és az örökösödési illetékről

  • MTI

Meg fogjuk őrizni a 13. havi nyugdíjat - jelentette ki Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában.


A jövő évi költségvetés tervezete kapcsán a kormányfő azt mondta, hogy a nyugdíjak várhatóan megőrzik értéküket. Jövőre az infláció kisebb lesz a tervezettnél, illetve a kabinet azt szeretné, ha a munkaadók és munkavállalók abban állapodnának meg, hogy a keresetek növekedése az inflációt kövesse - tette hozzá. Arra a kérdésre, hogy a rászorultsági elvet a szociális kiadások tekintetében érvényesítik-e a költségvetésben, hozzányúlnak-e a gyes-hez, a gyed-hez, Gyurcsány Ferenc úgy válaszolt: nincs ilyen javaslat az asztalon.

A jövő évi adóváltozások kapcsán a kormányfő azt mondta: a vállalatok képviselői szerint igaza van a kormánynak, hogy a jelenlegi helyzetben először nem az adócsökkentéssel kell foglalkozni, hanem a stabilitással. A miniszterelnök nem lát más megoldást a Robin Hood-adón kívül, amely forrást teremethetne a távfűtéses lakásban élők terheinek enyhítésére. "Látom, hogy vitatják, de szeretnék itt megoldást találni" - fogalmazott.

Az MDF "haláladó" néven ismert, az örökösödési illeték enyhítéséről szóló javaslatáról azt mondta: folyik a konzultáció ebben a témában. A kormányfő mértéktartást kért, azt, hogy egyelőre ez ügyben egy lépést tegyenek előre. Az SZDSZ azon igénye kapcsán, hogy a vállalati különadó szűnjön meg, úgy fogalmazott, arról továbbra is tárgyalni kell.

A miniszterelnök szerint fontos a munkaadók követelése, hogy a kormány az adóegyszerűsítésre és a fehérítésre vonatkozó javaslatot mindenképpen nyújtsa be.

A 2009-es költségvetési tervezet a kormányfő szerint a parlamentben megkapja a többséget. "Mások is úgy gondolják, ahogy én, azaz van ideje a pártcsatározásoknak, meg van ideje az együttműködésnek is" - mondta, hozzátéve, hogy mindegyik párt támogatására számít. A miniszterelnök a Fidesznek azt ajánlotta, vegyen példát az amerikai pártokról, a republikánusokról, a demokratákról. Ne azon gondolkozzon, hogy miként lehet ezen az ügyön kicsike politikai hasznot elérni, hanem azon, hogyan tudja a nemzetét szolgálni.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Ekho minimálbér alatti jövedelem esetén, arányosítás

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Rendezvénybelépő elszámolása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Jövedéki termék értékesítése fesztiválon

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink