hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A nyugdíjkorhatár 65 év lesz a cseheknél

  • MTI

Csehországban 65 évre emelkedik 2030-tól a jelenlegi 63 éves nyugdíjkorhatár. A parlament által júliusban elfogadott sokat vitatott törvénymódosítást Václav Klaus államfő aláírta - közölte szerdán az elnöki iroda. Ez azt jelenti, hogy a döntés végleges, és a törvény életbe léphet. A módosítás része a csehországi nyugdíjreform első szakaszának.



A munkaügyi és népjóléti minisztérium által kidolgozott javaslat értelmében 2030-tól 65 évre emelkedik a jelenlegi 63 évről a nyugdíjjogosultsági korhatár. Ugyanakkor a biztosítási idő a jelenlegi 25-ről 35 évre növekszik. A jövőben ebbe az időszakba már nem lesznek beszámíthatóak az egyetemi évek.

A reform további fontos része, hogy a rokkantnyugdíjnak három fokozata lesz, s minden nyugdíjas munkát vállalhat anélkül, hogy ez bármiféle módon is érintené nyugdíját. A mai szabályozás szerint a nyugdíjasok munkavállalási joga korlátozva van. Az új intézkedéseket 2010-től fokozatosan fogják bevezetni.

Az ellenzék és a szakszervezetek is bírálják a nyugdíjreformot, s különösen a jogosultsági korhatár 65 évre növelését kifogásolják. "Vannak szakmák - például a bányászok - ahol az alkalmazottak meg sem érik ezt a kort" - mondta újságíróknak Zdenek Skromach volt munkaügyi és népjóléti miniszter. A Cseh Szociáldemokrata Párt, amely jelenleg vezeti a népszerűségi listákat, azt is jelezte, hogy hatalomra kerülése esetén felülvizsgálja a 65 éves korhatárt.

"A korhatárnak egységesnek kell lennie. Az esetleges problémákat másképpen fogjuk megoldani" - reagált Petr Necas, a tárca mai vezetője. "Feltétlenül szükség van a nyugdíjrendszer átalakítására, mert a nyugdíjasok száma rohamosan emelkedik, s a mai, szolidaritás alapú rendszer ezt a jövőben nem fogja tudni finanszírozni. Az új rendszerben nagyobb szerepet kell kapnia a jövőről való egyéni gondoskodásnak" - szögezte le Necas, aki a második szakasz reformjait a korábbi hírekkel ellentétben valószínűleg már az ősszel a parlament elé viszi.

A nyugdíjasok jelenleg a tízmilliós lakosság mintegy 15 százalékát teszik ki. Demográfiai előrejelzések szerint 2030 körül ez 25 százalékra, további húsz év múlva pedig 30 százalékra emelkedik.

Augusztustól 470 koronával (4600 forint) emelkedtek a nyugdíjak Csehországban. Az intézkedés után a csehországi nyugdíj átlaga havi 9616 korona (94 ezer forint). A statisztikai kimutatások szerint Csehországban a nők nyugdíja átlagban húsz százalékkal alacsonyabb, mint a férfiaké. A férfiak nyugdíjának havi átlaga mintegy 10 500 korona (103 ezer forint), míg a nőknél ez 8500 korona (83 300 forint). A statisztikusok ezt az eltérést a nők korábbi alacsonyabb keresetével magyarázzák.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

EPR-díj számviteli elszámolása

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Irodaépületen reklámtábla elhelyezése

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Illetékmentesség apport esetén

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink