hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Az üzemanyagok jövedéki adó korlátai az Európai Unióban

  • MTI

Az üzemanyagok jövedékiadó-tartalmának minimális szintjéről egy 2003-ban született irányelv rendelkezik az Európai Unióban. A jogszabály az uniós adóharmonizáció jegyében született, alapja az a megfontolás, hogy az eltérő nemzeti adójogszabályok és az egyes nemzeti adójogi szabályozási rendszerek eltérései hátráltathatják, akadályozhatják a közös piac hatékony működését.

Az említett irányelv elkészítését megelőzően - a fenti megfontolás és az üzemanyag-turizmus fékezése érdekében - döntöttek a tagországok pénzügyminiszterei arról, hogy meghatároznak egy minimális adótartalom-szintet, amelynél alacsonyabbat egyetlen tagállamban sem lehetséges alkalmazni. Ahol viszont a harmonizáció idején magasabb volt a jövedéki adó a meghatározott minimumnál, nem csökkentették a szintet, hanem úgy határoztak, hogy nemzeti minimumként ezentúl az alkalmazandó. 

A kötelező minimum tehát csak azokban a tagállamokban érvényesül, ahol 2002-ben ennél is alacsonyabb volt az adótartalom (ilyen például Románia és Ciprus), minden más tagállamban a 2003. január elsejével befagyasztott mérték minősül minimumnak. A kereskedelmi célú (elsősorban a közúti árufuvarozásban vagy
személyszállításban alkalmazott) gázolaj esetében az irányelv ezer literenként 302 euróban állapítja meg a kötelező minimumot, amely 2010-től 330 euróra nő. Későbbi döntés alapján a benzinnél 359 euró
a kötelező minimum, és ennek szintje nem változik 2010-től. Magyarország esetében bonyolítja a helyzetet, hogy a jövedéki adó némi eltérést mutat attól függően, hogy az érintett termékben mekkora a bioüzemanyag-tartalom, illetve a kéntartalom. 

A benzin esetében például, ahol a bizoüzemanyag aránya eléri a 4,4 százalékot, a kéntartalom viszont nem haladja meg a 10 milligrammos szintet kilogrammonként, a jövedéki adó ezer literenként 103 500
forint (körülbelül 411 euró), ha viszont valamelyik érték eltér a kívánatos sávtól, az adó 116 300 forintig is nőhet. Gázolajnál ezer literenként 85 000 - 96 900 forint a jövedékiadó-tartalom. Hozzá kell tenni azt is, hogy ma már túlnyomó többségében az említett minőségi követelményeknek eleget tevő üzemanyagot használnak. Mivel Magyarország esetében a 2002 végi szint meghaladta a megállapított minimumot, az akkori érték számít mindenkori "nemzeti" minimumnak, amelynél kisebb nem lehet a jövedéki adó. Azóta ugyanakkor nem is emelkedett az adószint. 

Amikor Magyarország a közelmúltban az Európai Bizottsághoz fordult a jövedéki adó csökkentését kérve, egy úgynevezett derogációs lehetőséggel élt. Ezt az irányelv lehetővé teszi, de azzal a feltétellel, hogy valamennyi EU-tagállamnak egyet kell értenie vele. Mivel ez utóbbira nincs esély, a brüsszeli bizottság várhatóan elő sem terjeszti a kérést a tagországoknak. Ez ügyben ugyanakkor a döntés Brüsszelben kedd estig nem született meg. 

A jövedéki adóval kapcsolatban az Európai Bizottság régóta azon az állásponton van, hogy az nem megfelelő eszköz a magas olajárak és az emiatt magas üzemanyagárak problémájának megoldására, mert csökkentése nem fogná vissza a fogyasztást, és nem hatna a magas árak csökkenésének irányában sem, miközben adóbevételt venne ki a tagállamok zsebéből. Azok az EU-tagországok ugyanakkor, ahol az adótartalom magasabb a nemzeti minimumnál, saját hatáskörben engedhetnek az adóból a rögzített szintig.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Növénybiztosítás díjbekérő, számla?

Nagy Norbert

adószakértő

Autóbérlés 3. országbelinek

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink