hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Zsebbe fizetett túlóra és táppénzzel töltött felmondási idő

  • adozona.hu

A munkáltatóm köteles-e kiadni a teljes rendes szabadságomat a szülés után? Táppénre mennék a munkaviszonyom megszűntével, a felmentési idő folytatódna a táppénz lejártával? Munkáltatóval közös megegyezéssel aláírt felmondás visszavonható, módosítható rendes felmondássá? Zsebbe fizetett túlóra ügyében APEH-hez vagy bírósághoz fordulhatok? A munkajogász válaszol.


Júliusra várom a kisbabámat. Szülés előtt szeretném kivenni az idei évre járó rendes szabadságomat (a szülési szabadságot csak a gyermek születése napjától akarom igénybe venni), azonban munkahelyemen csak időarányosan akárják kiadni. A munkáltatóm köteles-e kiadni a teljes rendes szabadságomat, mi az erre vonatkozó joggyakorlat?
Ön csak a szabadsága negyedével rendelkezik a többit a munkáltató adja ki ahogy akarja.


Munkáltatóm július elsejével létszámleépítés miatt munkaviszonyomat megszüntetni kívánja.14 éve dolgozom itt, munkaviszonyom határozatlan időről szólt. Ha pár napon belül - július 1. után - táppénzre mennék, akkor a felmentési idő folytatódna a táppénz lejártával? Mennyi lenne a felmentési időm ennyi év után?
A táppénz nem hosszabbítja meg a felmentés idejét, annak mértéke 4 hónap.

Munkáltatóval közös megegyezéssel aláírt felmondás visszavonható, módosítható rendes felmondássá? Mi ennek a menete, van ennek határideje?
Közös megegyezéssel bármikor visszavonható, nincs időbeli korlát.

Lányom egyetemista nappali tagozatos. Szeretne munkát vállalni, munkaszerződéssel 8 órás munkaviszonyt létesíthet-e?
Igen, hallgatói munkaszerződéssel dolgozhat, ennek szabályait a felsőoktatási törvényben találják.

Munkáltatom folyamatosan havi 50-100 óra túlórára kötelezett. A közelmúltban közös megegyezéssel megszűnt a munkaviszonyom. A túlóra-elszámolásom úgy zajlott, hogy a cég vezetője éppen amennyit gondolt havonta zsebbe fizetett. Munkaügyi bíróságon vagy esetleg az APEH-nél kérhetem-e, hogy a túlmunkámat visszamenőlegesen hivatalosan elszámolják. (a túlmunkáért kapott béremből a munkáltató mindig levonta a járulékokat, de ezeket nem fizette be utánam az állam felé, illetve a bérpapíron nem tüntette fel). Amennyiben van lehetőség a kérelmezésre, elegendő-e a volt kollégáim tanúskodása, vagy szükséges a munkaidő-nyilvántartás.
A Munkaügyi Bíróságon érvényesítheti az igényét, a tanúvallomásokkal is megalapozhatja azt.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Áfaarányosítás

Bunna Erika

adótanácsadó

Kisüzemi bortermelés

Laczi Ferenc

igazságügyi jövedéki szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink