hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Az APEH válaszol: számla, áfa, építkezés

  • adozona.hu

A külföldi kiutazásnál milyen számlát lehet elszámolni és melyiket nem? Családi házam építését kezdem el a következő hónapban, a fordított adózás vonatkozik rám? 2008-tól a tartozásátvállalás, engedményezés áfa szempontjából milyen megítélés alá esik, Áfa-köteles vagy mentes?


A külföldi kiutazásnál milyen számlát lehet elszámolni és melyiket nem? Külföldre kiküldött több munkatársunk is arra hivatkozik, hogy külföldön nem adnak a nálunk elfogadható névre szóló áfá-s számlát. (Például vonatjegyet automata ad ki, kávézóba csak blokkot adnak.)
A külföldre kiküldött magánszemélynek biztosított utazás és szállás, illetve az ezen célokra adott összeg nem adóköteles. Az utazásról és a szállásról a számlát természetszerűleg olyan külföldi gazdálkodó állítja ki, amely/aki nem tartozik a vonatkozó magyar jogszabályok hatálya alá és így a magyar számviteli, illetve áfatörvény bizonylatokra vonatkozó előírásait sem köteles alkalmazni. Erre tekintettel a külföldi utazásról és szállásról kiállított bizonylat akkor tekinthető hitelesnek, ha tartalmazza a vonatkozó gazdasági esemény dokumentálásához szükséges legfontosabb adatokat (kik között milyen ügylet mikor történt). Önmagában tehát a külföldi vonatjegy nem elegendő a magánszemélynek adott összeg elszámolásához. Azonban a kifizető társaságnak lehetősége van a számviteli politikájában, számlarendszerében, vagy ahhoz kapcsolódó belső szabályzatában a külföldi kiküldetésekre vonatkozó speciális eljárási rendet kialakítani. Ilyen belső szabályzat alapján a kiküldetési rendelvényhez vagy az útijelentéshez, annak elválaszthatatlan részeként hozzákapcsolt vonatjegy már megfelel a számviteli rendnek, azaz a költség elszámolható, illetve a juttatás adómentessége bizonyított.

Felhívjuk azonban a figyelmet arra, hogy a külföldi élelmezés – például az említett kávéfogyasztás – megtérítése a magánszemély adóköteles jövedelmének tekintendő. Így a kávéfogyasztás a fentiek szerint elszámolt ellenértékét a kifizető a személyi jellegű egyéb kifizetések között köteles szerepeltetni.

Kft-m. 2004-ben vett egy személygépkocsit 8 millió forintért. 2008-ban májusban eladta 1,5 millió+áfa-ért. Egy előadáson az hallottam, hogy az eredeti áfát kell bevallani, máshol meg azt olvastam,hogy arányosítással kell megállapítanom az áfát. Melyik a helytálló?
A Kft. által 2004-ben beszerzett, cégautóként használt személygépkocsi előzetesen felszámított adója 2004-ben nem volt levonható. Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (továbbiakban: áfatörvény) 87. § b) pontja alapján, mivel a cégautóként használt személygépkocsira vonatkozó levonási tilalom az új áfatörvény előírásai alapján is fennáll [áfatörvény 124-125. §] a személygépkocsi 2008-ban történő értékesítésekor a Kft. nem számíthat fel áfát, és az értékesítéssel összefüggésben időarányos levonási jogot nem érvényesíthet.

Családi házam építését kezdem el a következő hónapban. Érdekelne,hogy a fordított adózás vonatkozik-e rám? A fordított adózással érintett építési szerelési tevékenységeket a 2007. évi CXXVII. törvény 142. §-a tartalmazza. A fordított adózás alkalmazhatóságának – többek között – feltétele, hogy az érintett felek mindegyike belföldön nyilvántartásba vett áfa adóalany legyen. Ennek megfelelően a (nem áfa adóalanyként eljáró) magánszemély saját családi házának építése nem tartozik a fordított adózás alá.

2008-tól a tartozásátvállalás, engedményezés áfa szempontjából milyen megítélés alá esik? Áfa-köteles vagy mentes?
Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény 86. § (1) bekezdés d) pontja alapján a tevékenység sajátos jellegére tekintettel mentesek az adó alól a pénzköveteléssel kapcsolatos szolgáltatásnyújtások, függetlenül azok elnevezésétől.

Egy ismerősömtől kaptam ajándékba egy notebookot USA-ból. A posta vámrészlege számlát vár tőlem, de mert ez ajándék, ilyenem nincs. Értéknek viszont fel van tüntetve 500$, a postai biztosítás miatt. ( Ha jól tudom a számítástechnikai termékek a vámtétele 0%). Mivel nem áruforgalmi csomag, miért kell áfát fizetnem? Pláne ha nincs számla, csak egy „hasraütött” összeg van feltüntetve. Mi történne, ha 10 dollár, vagy akár 10millió dollár lenne feltüntetve a csomag biztosított értékeként? Ekkor is 20 százalék áfát kellene fizetnem?

Az Egyesült Államokból ajándékba kapott notebookkal kapcsolatban feltett kérdés megítélése a vámhatóság hatáskörébe tartozik, így azzal kapcsolatosan nem áll módunkban felvilágosítást adni. A vámhatóság részéről a számla kérésére vélelmezhetően a notebook vámértékének meghatározása céljából került sor. A vámérték képezi az importot terhelő áfa adóalapját is. Áfa fizetési kötelezettség termékimporthoz kapcsolódóan nem csak akkor állhat fenn, ha a terméket az Európai Közösség területén kívülről történő beszerzés eredményeként hozzák be, hanem minden olyan esetben, amikor termék (akár ajándék termék) behozatal történik (például postai úton). Amennyiben a konkrét ajándék tekintetében adómentesség nem érvényesül, akkor a termékimport után fizetendő általános forgalmi adót a vámhatóság veti ki az importáló, nem áfa adóalany magánszemélyre.



Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Átalányadózó őstermelő

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Őstermelő helyi iparűzési adó 2023

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Őstermelő iparűzési adó megosztása

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink