hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Az APEH és a névtelen feljelentés kultúrája

  • hvg.hu

Évről-évre nő az adóhivatalhoz érkező névtelen bejelentések száma, a vagyonosdási vizsgálatokot pedig különös löketet adtak a felelős állampolgári magatartásnak. Idén a bejelentés nélküli foglalkoztatás a sláger. Magyar hungarikum a "feldobás"? Mi kell az APEH-nek az azonosításhoz? És mi is az "sárga irigység"-faktor?


„Azzal a kéréssel fordulok önökhöz, hogy bejelentsem: x városban, y utcában, z szám alatt 2007 óta illegálisan számla és nyugta adás nélkül menyasszonyi, alkalmi ruha eladása történik. Ezek mellett (fátylakat,kesztyűket és egyéb kiegészítőket) árulnak feketén. 2008 áprilisában szórólapot is jelentettek meg magukról és így hirdetnek. Katalógusos rendelés alapján hozzák a ruhákat, ukránoktól. Csak időpont egyeztetésével történhet a vásárlás. Kérem szíves utána járásukat AZ ÜGYBEN. A becsületesség minden törvénytisztelő emberre vonatkozik. Köszönöm” – a levélíró telefonszámot és nyitva tartást is mellékelt. Ilyen és ehhez hasonló levelek többször is érkeztek a HVG adózással foglalkozó portáljának, az Adózónának a szerkesztőségébe.

Az APEH-hez azonban nagyságrendekkel több levél, telefon, mail fut be, évről-évre nő a bejelentések száma. Tavaly – vélhetően a vagyonosodási vizsgálatok felpörgetésén felbuzdulva – közel négyszer annyi „megkeresés” érkezett az adóhivatalhoz, mint 2006-ban (3900-ről 10700-ra). Az APEH-től kapott tájékoztatás szerint ezeket négy csoportba sorolják: vagyonosodási vizsgálat kérése, bejelentés, számla-nyugtaadási kötelezettség elmulasztása és adóeltitkolás. Utóbbihoz azt is hozzáfűzték: „különös tekintettel annak leggyakoribb megnyilvánulási formájára, a bejelentés nélküli bérbeadásra”.„Míg a 2007-ben a legtöbb megkeresés vagyonosodási vizsgálat lefolytatására irányult, addig ebben az évben úgy tűnik, hogy a bejelentés nélküli foglalkoztatást érintő bejelentések száma a domináns”- mondták az adóhatóság munkatársai. Főleg az új házak tulajdonosai azok, akikre legtöbbször felhívják jóakaróik az APEH figyelmét. Vadász Iván, az Adótanácsadók Egyesületének alelnöke nemrég azt nyilatkozta: a sértett üzlettárs, az elküldött alkalmazott, az elvált házastárs - ilyen sorrendet állíthatnánk fel a feljelentők között. 

A teljes cikket olvassa el itt!
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Átalányadózó őstermelő

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Őstermelő helyi iparűzési adó 2023

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Őstermelő iparűzési adó megosztása

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink