hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Egyre többen jelentik fel egymást az APEH-nál

  • dr. Marosi Andrea

Egymást jelentik föl az emberek az APEH-nál. Az elmúlt év alatt négyszeresére nőtt a bejelentések száma, melyek leginkább a vagyonosodási vizsgálatok bevezetése óta szaporodtak. Szomszédok, üzlettársak, sőt rokonok is feljelentik egymást.

Főleg az új házak tulajdonosai azok, akikre legtöbbször felhívják jóakaróik az APEH figyelmét. Az adószakértő szerint az APEH főleg saját adatbázisa alapján választja ki, hogy kinél indít vagyonosodási vizsgálatot, de kívülről is jócskán érkeznek jelzések.

Vadász Iván, az Adótanácsadók Egyesületének alelnöke azt mondja: a sértett üzlettárs, az elküldött alkalmazott, az elvált házastárs: ilyen sorrendet állíthatnánk fel a feljelentők között.

Az utóbbi egy évben megnégyszereződött az ilyen bejelentések száma. Az APEH nem vizsgálódik minden telefonhívás vagy levél után. Először saját nyilvántartásukban néznek utána a feljelentett adózónak. Ha nekik is gyanús, csak akkor indul el a vizsgálat.

Az APEH-nél azt nem tartják nyilván, hogy a jobb környéken élők, a gazdagabbak vagy inkább az átlagemberek jelentik-e fel egymást. Egy biztos: az adóhatósághoz érkezett bejelentések nagyrésze név nélküli.

Az APEH tavaly január óta több mint 15000 vagyonosodási vizsgálatot zárt le, de most is kétezer ellenőrzés folyik. Egy részük feljelentés alapján.

Ez azért még mindig nem nagyon nagy szám. Ne képzelje senki, hogy tízezres-százezres nagyságrend, úgy ezres nagyságrendben érkeztek az utóbbi egy évben bejelentések.

Az adóhatóságnál azt mondják: idén is lesznek újabb vagyonosodási vizsgálatok, de döntően továbbra sem a feljelentők információi alapján.

Forrás: (hirado.hu)
 

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Jövedéki termék értékesítése fesztiválon

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

2017 előtt kötött céges biztosítások adója

Surányi Imréné

okleveles közgazda

SZÉP-kártya 2024.01.01-től

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink