hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Adóalap-csökkentő tételek Szlovákiában és Romániában

  • adozona.hu

Társasági adókörképünk során az egykulcsos adórendszerben működő Szlovákiában és Romániában működő társaságok adóalap-csökkentő tételeit és elszámolható költségeit vetettük össze.

Társasági adókörképünk első részében összehasonlítottuk az adókedvezményeket és az adókulcsokat a szomszédos országok közül Szlovákiában, Szlovéniában, Ausztriában, Horvátországban, Szerbiában és Romániában. Most pedig az egykulcsos adórendszerben működő Szlovákiában és Romániában működő társaságok adóalap-csökkentő tételeit és elszámolható költségeit vetettük össze.

Szlovákia 

Az EU-n kívül
Montenegró ugyan nem tartozik az Európai Unióhoz, de adókulcsa egyelőre ennek az országnak a legkedvezőbb, azaz 9 százalék. 
Szlovákiában 2004. január 1. óta egykulcsos adórendszer van. Ennek a lényege, hogy minden adó, így a társasági adó is 19 százalék. Ezzel a lépéssel a szlovák törvényhozás egy versenyképes és torzítások nélküli adókörnyezetet hozott létre. A rendszer előnyei közé tartozik, hogy a viszonylag alacsony adómérték nem sarkallja a gazdaság résztvevőit arra, hogy minél kevesebb jövedelmet valljanak be, azaz a feketegazdaság ellen hat.

A társasági adó alanyai közé tartoznak Szlovákiában azok, akiknek a székhelye vagy az állandó telephelye az országban van, többek között a gazdasági társaságok, a kamarák, civil szervezetek, sőt még a pártok és az egyházak is. Az adóalap után 19 százalék társasági adót kell fizetni az állam számára. A törvény meghatározza azon tevékenységek körét, melyek végzését Szlovákiából származónak kell tekinteni. Ilyenek lehetnek: a szlovák államban állandó telephelyen keresztül végzett tevékenység, kereskedelmi, műszaki vagy egyéb tanácsadás, akkor is, ha nem rendelkeznek állandó telephellyel Szlovákiában; művészek, sportolók jövedelme, melyet Szlovákia területén szereztek tekintet nélkül arra, hogy közvetlenül vagy közvetítőn keresztül szerezték a jövedelmüket.

A szlovák törvény megkülönbözteti a belföldi és a külföldi illetőségű adózót. Külföldi illetőségűnek minősül az a külföldi személy, aki vállalkozási tevékenységet végez Szlovákiában és ezt 183 napnál rövidebb ideig teszi. Ha ezt a periódust túllépi, akkor belföldi telephelyet kell létesíteni kötelezően. Az adó alapja általános esetben az üzleti eredmény, azaz a bevételek és az üzletmenet érdekében felmerült költségek különbözete. Ezenfelül költségként elszámolhatóak a következő kiadások például, melyek a munkavállaló érdekeit szolgálják: utazási költségek a munkába járáshoz, alkalmazottak étkeztetéséhez való hozzájárulás vagy a hivatalos üzleti utak kiadásai. 

Az adóalapnak azonban nem része például a piaci érték alatt megvásárolt saját részvényekből származó jövedelem (ha ezt tőkeleszállítás követi), a leírt veszteségekből származó jövedelem vagy az átvállalt tartozásokból származó jövedelem. Általános esetben amortizáció is elszámolható, de ingó dolgok után csak akkor, ha az értékük a 30 ezer szlovák koronát meghaladja, valamint a várható használati ideje eléri az egy évet. Az ingatlanok közül a földterületek, felszín alatti és feletti vizek, erdők után nem lehet amortizációt igénybe venni, valamint a művészeti alkotások és kiállítási tárgyak után sem.

Románia 

Szintén egykulcsos adórendszer működik, melynek kulcsa 16 százalék. Ennél is kedvezőbb adózási rendszerrel segítik is jobban segítik a mikro-vállalkozásokat ennél. Ha a társaság megfelel a követelményeknek (max. 100 000 EUR éves forgalom, 1-9 alkalmazott és a társaság bevételeinek fele olyan tevékenységből származik, ami nem tanácsadás és management szolgáltatás), akkor 2,5 százalék a társasági adója egy évre, melynek az alapja az éves árbevétel. A keletkező veszteséggel öt éven keresztül csökkenthető az adóalap. 

Romániában az adóév megegyezik a naptári évvel. Társasági adóbevallást évente egyszer kell benyújtani az adóhatóságnak, azonban forgalomtól függően havi vagy negyedéves időszakonként is kell jelentést tenni. Az adóelőleg fizetésének a gyakorisága 3 hónap.

A társasági adó alanyai a Romániában rezidens jogi személyek és a nem rezidens, de állandó telephellyel rendelkező szervezetek. Rezidens jogi személy a törvény szerint az a vállalkozás, amelyet Romániában jegyeztek be és a cégvezetés helye is Romániában található.  

Általános esetben a társasági adóalap itt is a bevételek és a kapcsolódó költségek különbözete, mely még korrigálva van a nem levonható költségekkel és a nem adóköteles jövedelemmel. Társasági adó alól mentesítve vannak azok a részvényjövedelmek, melyeket Romániában rezidens társaságok kapnak Romániában rezidens társaságoktól.

Az általános tételeken kívül költségként elszámolhatóak még például az üzleti utak költségei, reprezentációs költségek (nettó bevétel 2 százalékáig), magán egészségbiztosítás és magánnyugdíj pénztári hozzájárulás (200 euró fejenként). Nem vehető figyelembe költségként például a részvényeseknek ingyen juttatott termékek és szolgáltatások (áfával együtt), megrongálódott vagy elveszett termékek költsége, dolgozóknak adott ajándékok és természetbeni juttatások értéke (áfával együtt), ha a dolgozó nem adózta le, vagy az elavulás miatt történt leírások.

Amortizációt egyenes, gyorsított, és degresszív módon is el lehet számolni. Érdekesség, hogy a technológiai eszközök bevitt értékének 50 százaléka elszámolható költségként az első évben, míg az eszköz fennmaradó értékét a további használati idő alatt kell elvégezni. A világ 202 önálló országa illetve adóhatósága közül jelenleg 21-ben van egységes, egykulcsos személyi jövedelemadó, és ezek közül 17 – Bulgária, Albánia, Csehország, Észtország, Grúzia, Kazahsztán, Kirgízia, Lettország, Litvánia, Macedónia, Mongólia, Montenegró, Románia, Oroszország, Szerbia, Szlovákia és Ukrajna – egykori szocialista ország, amelyek az utóbbi években tértek át erre módszerre, utoljára Csehország éppen az idén. Lengyelországban a tervek szerint 2011-re megszűnik a progresszív személyi jövedelemadó, helyette egykulcsos, lineáris rendszer lesz. Ennek mértéke várhatóan 17 százalék lesz. 

Papp Zoltán, Kovács Tamás
Nyugat-magyarországi Egyetem
Pénzügyi és Számviteli Intézet

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Őcsg tárgyi eszköz értékesítése

Lepsényi Mária

adószakértő

Egyéni vállalkozás megszűnése

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink