hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Kalkulátor eva-bevalláshoz!

  • adozona.hu

Az EVA kalkulátor az egyszerűsített vállalkozói adó szerinti adózási feltételek alapján készült. A számítás adatait havonta kell megadni. Íme a részletes használati utasítás!

Kakulátor evázóknak
Számolja ki!
A vállalkozás által kapott bevételeket két csoportba kell sorolni. A független felektől kapott bevételeket az általános 25 százalékos adókulcs terheli, a kapcsolt vállalkozástól származó bevételek adóalap növelő tételek is egyben, így ténylegesen 50 százalék adó terheli azokat. A kalkulátor tartalmazza a befizetési határidőket is. A december 20-i időpont az éves várható adó összegének megfizetésére vonatkozik. A ténylegesen fizetendő adó és a várható adó közötti különbséget az adóbevallások benyújtásakor kell megfizetni.

A kalkulátor a helyi iparűzési adó összegét is kiszámítja. A fizetendő járulékok rész a különböző adózási jogviszonyok szerint mutatja be a fizetendő járulékokat. A kalkulátor hasznos lehet a negyedéves EVA előlegek meghatározása, a várható bevételek és fizetési kötelezettségek megtervezése, valamint a járulékfizetésre vonatkozó különböző variációk, tervezetek kiszámítása során. 

Két jelentős változás 2008. január 1-jétől:

• A külföldről vagy a külfölditől igénybe vett, Magyarországon adóztatható szolgáltatás díja ezentúl nem növeli az összes bevételt, de az eva adóalanynak áfát kell utána fizetnie.
• Ha az eváss egyéni vállalkozó megszünteti a tevékenységét, az EVA alanyként kiszámlázott, de a tevékenység megszüntetése után befolyt bevétele után az szja törvény szerint kell adóznia.
A számítás eredménye tájékoztató jellegű.

Béres Molnár Gergely

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Álláskeresési járadék – ügyvezető

Széles Imre

tb-szakértő

Átalányadózó őstermelő

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink