hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A munkáltatóm nem fizeti a magánnyugdíj-pénztári tagságomat. Be tudják rajta hajtani?

  • adozona.hu

A cég, amelynél dolgozom múlt év szeptemberétől nem fizeti a magánnyugdíj-pénztári tagságomat, mi a garancia arra, hogy be is tudják majd rajta hajtani? Nyugdíjas vagyok, több mint 3 évig tagja voltam egy önkéntes nyugdíjpénztárnak, amely 2006-ban kifizette részemre a számlámon lévő összeget. Azt mondták, hogy ez után nem kell adóznom, igaz ez? Az idei évben a nyugdíjam mellett alkalmi munkavállalói kiskönyvvel jövedelmem van folyamatosan, ám alacsony összegben. 2007-évben milyen adózási és társadalombiztosítási kötelezettségem van?

A cég, amelynél dolgozom múlt év szeptemberétől nem fizeti a magánnyugdíj-pénztári tagságomat. Már jött az APEH-től egy tájékoztató levél hogy a behajtást megkezdték, de azóta egyelőre semmi változás. Mi a garancia arra, hogy be is tudják majd rajta hajtani? Ha nem, akkor mi történik a hiányzó összeggel, amit fizetnie kellett volna? Azt megtudhatom, hogy nem áll-e végelszámolás alatt a cég, amelyiknek dolgozom? Lehetséges hogy nem is vagyok bejelentve, erről kaptam volna értesítést, ha így van?

Az APEH a végrehajtást a nyugdíjpénztár megkeresésére folytatja, az eljárás megindításáról, annak eredményéről csak a nyugdíjpénztárt tájékoztatja, a pénztár tagját nem.

A behajtás sikerére nincs garancia. A végrehajtás sikertelenségéről az adóhatóság közvetlenül a magán-nyugdíjpénztárat értesíti. Ilyen esetben a tagnak polgári jogi követelése lehet a munkáltatójával szemben a tőle levont, de a pénztárnak be nem fizetett tagdíj összegre.

Azt, hogy a cég végelszámolás vagy felszámolás alá került-e, a nyugdíjpénztár is tudja, és ha ez történt, a céggel szembeni hitelezői igényt neki kell bejelentenie a végelszámolónak (felszámolónak). Az állami adóhatóság azonban az adótitok miatt a cégre vonatkozóan felvilágosítást nem adhat.

A magánszemély arról, hogy " nincs bejelentve" külön értesítést nem kap, de arra van lehetősége, hogy a biztosítási jogviszonyával kapcsolatban, például az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnál tájékozódjon.

Nyugdíjas vagyok, több mint 3 évig tagja voltam egy önkéntes nyugdíjpénztárnak. A pénztár 2006-ban kifizette részemre a számlámon lévő összeget. Azt mondták, hogy ez után nem kell adóznom. Igaz ez?

Az önkéntes kölcsönös nyugdíjpénztár szolgáltatása 2006-ban kiegészítő nyugdíjként nyugdíjnak minősül (nem kell utána adót fizetni és a bevallásban sem kell feltüntetni) akkor, ha a nyugdíjpénztári tagsági jogviszonya a kifizetés évét megelőző harmadik évben keletkezett. Az Ön tagsági jogviszonya több mint 3 éven keresztül fennállt, ezért az Ön részére kifizetett összeg után nem kell adóznia.

Az szja számolásánál már a nyugdíj is számít - alapesetben a nyugdíj 0-kulcsos, azaz mentesül az szja alól. Ha viszont valaki nyugdíj mellett dolgozik, akkor éves személyi jövedelemalapjába már a nyugdíj összege is beleszámít: havi bér, plusz havi nyugdíj, megszorozva az év 12 hónapjával adja azt az alapot, amely után az szja-t kiszámolják. Ez alapján a nyugdíj adómentessége megszűnik. Idáig úgy tudtam, hogy a nyugdíj adóterhet nem viselő járandóság, azaz az adóalap összegébe ugyan beleszámít, de a rá eső adót nem kell megfizetni. Ezzel szemben a fentiek tükrében úgy tűnik, hogy a munkát végzõk esetében a nyugdíj is adózik. Ez azt jelentené, hogy ha az év során szerzek 1 forint munkajövedelmet, akkor az egész nyugdíjam után adót kell fizetni.?

A nyugdíj összege a 2007. évtől adóterhet nem viselő járandóságnak minősül. Ez azt jelenti a gyakorlatban, hogy a munkaviszonyból származó jövedelemmel a nyugdíj összegét össze kell vonni, de a nyugdíjra eső adó összegét a megállapított adó összegéből le kell vonni. A gyakorlatban előfordulhat, hogy a nyugdíj összege miatt a munkaviszonyos jövedelem a magasabb adósávba átcsúszik az összevonási kötelezettség miatt. 

Ötvenhárom éves 67 százalékos rokkantnyugdíjas hölgy vagyok. Az idei évben a nyugdíjam mellett alkalmi munkavállalói kiskönyvvel jövedelmem van folyamatosan, ám alacsony összegben. 2007-évben milyen adózási és társadalombiztosítási kötelezettségem van? 

Az alkalmi munkavállalói könyvvel történő foglalkoztatás után a munkáltató teljesíti a kötelezettségeket közteherjegy lerovásával. Az alkalmi munkavállalói könyvvel foglalkoztatott személy az ilyen bérjövedelmét nem köteles bevallani, ha az kevesebb, mint a minimálbér éves összege (12*65.500 Ft), és adóterhet nem viselő járandóságnak minősülő jövedelmen – mint amilyen például a nyugdíj – kívül más, adóbevallás alá eső adóköteles jövedelme nem volt (1997. évi LXXIV. törvény 8. § (6) bekezdése). Önnek tehát külön adó- vagy járulékfizetési, illetve bevallási kötelezettsége nincs, tekintve, hogy saját jogú nyugdíjasként egészségügyi szolgáltatásra is jogosult külön járulékfizetés nélkül. Felhívom azonban szíves figyelmét, hogy az alkalmi munkavállalói könyvet évente, legközelebb 2008. január 15-éig a kiállítónak le kell adnia.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Vagyonkezelési díj kiegyenlítése kezelt vagyonból

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Nulla forintos számla befogadása

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink